香港龜友論壇

查看: 2666|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

[求救] 急急急!!!龜龜腐甲腐皮問題(相已補回)

樓主

我屋企養左2隻巴西龜,但最近我發現佢有腐甲腐皮病,一隻龜比較嚴重(甲底好近距離會覺得臭),會另一隻都仲好少少.

今我首先就講左我之前係點搞,前一排我都有乾養,我一日有半日係俾水佢(因為依家天氣好熱,我怕全日乾養會渴死佢),另外哥半日就係乾養, 之前d傷口位,腐甲洞位就擦人生美碘藥水(無開稀直接用棉花棒擦).  

最近呢幾日我就爬精華文,見到如果有腐甲腐皮病,建議用"紅霉素眼膏",今我就買左白云山"紅霉素眼膏",擦左2日,但我覺得好似腐甲病仲嚴重左,特別比較嚴重哥隻龜,龜甲底好似仲紅過之前,紅ge範圍好似仲大左(如圖"比較嚴重GE龜 甲2").

我想問依家到底點做好, 仲繼唔繼續用紅霉素眼膏? 我依家只係擦左人生美碘藥水,之後乾養.同埋我乾養個方法有無錯?定其實乾養係只係除左俾龜糧佢食哥時先俾水佢,其他時間全部乾養?

同埋隻左腳本身好似右腳張相今,今日見到佢無左忽,究竟腳哥d係咪死皮黎? 至於點解佢係褐色,係因為我擦過人生美碘藥水,之前本身唔係今ge顏色.
--------------------------------------------------
下面係病情比較嚴重GE龜GE相

比較嚴重GE龜 甲1
javascript:;

比較嚴重GE龜 甲2

比較嚴重GE龜 右腳

比較嚴重GE龜 左腳

-------------------------------------------
以下係病情無今嚴重GE龜GE相

無今嚴重GE龜 甲1

無今嚴重GE龜 甲2

無今嚴重GE龜 龜背

至於佢GE手同腳都無乜事
-------------------------------------------

比較嚴重GE龜 1 左腳.JPG (177.02 KB, 下載次數: 4)

比較嚴重GE龜 左腳

比較嚴重GE龜 左腳

比較嚴重GE龜1 甲1.JPG (252.34 KB, 下載次數: 2)

比較嚴重GE龜 甲1

比較嚴重GE龜 甲1

比較嚴重GE龜1 甲2.JPG (258.81 KB, 下載次數: 4)

比較嚴重GE龜1 甲2.JPG

比較嚴重GE龜1 右腳.JPG (149.65 KB, 下載次數: 2)

比較嚴重GE龜 右腳

比較嚴重GE龜 右腳

無今嚴重GE龜2 甲1.JPG (300.27 KB, 下載次數: 3)

無今嚴重GE龜 甲1

無今嚴重GE龜 甲1

無今嚴重GE龜2 甲2.JPG (287.41 KB, 下載次數: 3)

無今嚴重GE龜 甲2

無今嚴重GE龜 甲2

無今嚴重GE龜2 甲背1.JPG (217.69 KB, 下載次數: 3)

無今嚴重GE龜 龜背

無今嚴重GE龜 龜背
回復

沙發
一張都睇唔到
回復

板凳

佢fix左我一日只可以up 10個附件,聽日我一定會補返d相
回復

地板

已補回相片
回復

可用碘搽在腐皮位然後乾養
回復

Hk123458 發表於 2015-6-2 08:42
可用碘搽在腐皮位然後乾養

我試過,但係好似仲紅左,D肉同D腐甲位紅左,我依家咩都無擦乾養 都唔知係咩原因
回復

你可以試下用日本上野黄粉浸吓效果都OK我2隻都有用
回復

Hk123458 發表於 2015-6-3 06:58

腐皮腐甲都得? 日本上野黄粉好似係魚藥, 邊到有得買?個分份比例係點?每日浸幾耐???
回復

Hk123458 發表於 2015-6-3 06:58

一般水族館有賣?
回復

係呀,,,,,,,,,,,
回復

我都想知道阿 用上野黃粉好阿定係用優碘好
回復