香港龜友論壇

查看: 2746|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

[緊急][印度星龜BB]腸胃閉塞..已經睇左醫生..醫生話50%康復

樓主

龜龜已經過左身了..

回復

沙發

龜龜已經過左身了..
回復

板凳
印星B死亡率超高,公認係超難養,有病多數冇得救!
印星B最好只食龜糧,其他都不宜餵,免得食壞腸胃及結石!
你養龜個環境睇落好靚,但你係想d 龜住得舒服定外表美觀呢!?養龜只需注重濕度,溫度,飲食,清潔及空間,d龜絕對唔會因為缸內擺o左咁多無謂o既裝飾品而開心舒服!甚麼仿自然環境,佢o地多數係人工孵化,又何來接觸過自然環境呢!?相反咁多無謂擺設有可能令到龜龜誤食,撞傷或跌傷!
養龜係想d龜健康成長,唔係用o黎做擺設點綴家居!
回復

地板
金金 發表於 2015-7-6 01:16
印星B死亡率超高,公認係超難養,有病多數冇得救!
印星B最好只食龜糧,其他都不宜餵,免得食壞腸胃及結石 ...

明白了。
其實室內果個只係有2棵假草係漁佬買的假草,中間果棵假仙人掌/石仔係擺係度岩岩好隔開佢地2隻[我唔夠木頭隔開]
知道的所以我買左佢地返尼,有爬左好多文都立即訂左個新木箱比佢地,前2日先到的。

我比教想知係而加我可以點做...
回復

romanlydi 發表於 2015-7-6 01:45
明白了。
其實室內果個只係有2棵假草係漁佬買的假草,中間果棵假仙人掌/石仔係擺係度岩岩好隔開佢地2隻[ ...

睇醫生巳經係最終極o既辦法,現在只係睇龜龜o既運氣,你唯一可以做o既就係浸暖水前用牙刷擦佢龜板肚至肛位希望能刺激排便。浸BAC、葡萄糖水或保礦力幫佢保充體力及吊命!
個新木箱聞下有冇天拿水之類o既味道,如果有就唔好即刻用喇!
回復

金金 發表於 2015-7-6 02:08
睇醫生巳經係最終極o既辦法,現在只係睇龜龜o既運氣,你唯一可以做o既就係浸暖水前用牙刷擦佢龜板肚至肛 ...

係佢好返前都唔會諗住轉地方。。
唉。。咁姐係咩都做唔到?
你講既野我都有做開。。
回復

romanlydi 發表於 2015-7-6 02:18
係佢好返前都唔會諗住轉地方。。
唉。。咁姐係咩都做唔到?
你講既野我都有做開。。 ...

乒乓星死亡率高過7 成,你要有心裡準備囉!
回復