香港龜友論壇

查看: 2631|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

[印度星龜]新手的經驗和教訓

樓主

香港旺角金魚街某間有多間分店嘅藍色黑店,店員著藍衣嘅 “碧x”..
店舖職員如何慫恿,誤導,犯錯等等詳情我唔想打太多,只可以講為搵食,騙徒嘅手法層出不窮,我已經盡哂所有力。
作為一個新手,我承認自己有犯錯嘅時候,但係呢一間鋪頭的行為真係唔可以原諒。
大家只要去過觀察一次,睇下佢地用的底材,睇下佢地嘅環境,睇下佢地用邊種菜喂食,就可以證實到我講既野岩唔岩。
店員嘅處事方法以及遊說/誤導顧客因為是新手去買對龜龜買有害的用料,而這些底材是店舖一直使用,隱瞞害處。
實在讓我十分鄙視佢地只顧謀取利益以及不誠實嘅行為。
真係接受唔到佢呢間鋪的處事方式,完全唔尊重生命。

以下係我既經驗和教訓想同大家分享,希望大家唔好好似我咁因果循環下去

如果大家有人會諗住/已經岩岩係呢間店買左龜,請立即帶佢地去睇醫生檢查!
不管係難養的星龜,或者是其他品種的陸龜, 若果在此店購買,我都建議大家帶龜龜先去檢驗。
第一,大家都知道星龜是陸龜中最難飼養,唔係好多店都可以把幼年星龜養大,包括所指的黑店,更有不少良心企業不售賣星龜。
更糟的是,年幼嘅陸龜若在有害的底材生長,碎沙混在食物裡不易消化容易導致腸胃炎,最終因為消化系統堵塞

X光所見整個堵塞的消化系統已經佔多於整個正常龜身的2/3,
最終壓到肺部造成肺炎呼吸困難而死亡
年幼的陸龜成長環境決定一切,可見得陸龜店舖來源非常重要。

起初兩隻星龜bb 買返來第一次的排便,出事的就係左邊,大便已經有d唔正常。

後來龜龜唔排便,帶佢去去沙田大圍珍xx獸睇醫生。
醫生無認真揾正確病嘅來源,只係俾幫佢打消炎針同比左我地電解質浸泡粉,x光照亦都係按圖解畫。
過左幾日,無大便,去覆診但都係活潑嘅,仲會係陌生地方行黎行去。
佢地就派一個鬼佬醫生出黎同我講:" your turtle is dying, nothing i can do about it”,如果係你你會點諗?

怪我自己沒有早點帶去睇荃灣享和。 荃灣享和的護士同醫生都好熱心。
繼在大圍珍xx獸覆診後,依然唔想放棄,最後由享和的醫生準確地 診斷龜龜嘅病因以及對症下藥,
享和的醫生亦從大圍珍xx獸得到的X光照知道龜龜後期有肺部呼吸的困難!
雖然太遲,救唔返龜龜,但係佢地的愛心我係感覺到。
佢地仲免受診金,對症下藥後的治療費用相當於大圍覆診費
可見得大圍正常診金+藥費(只係消炎)+覆診費係享和嘅8陪多,揾唔到病因仲換來一句無情嘅話,真係好嬲。
[到龜龜過身果日,大圍珍xx獸仲未send到我地之前睇佢地既醫生內部報告比荃灣享和,反而荃灣享和所有人員非常熱心去分柝和follow up]
[消炎針,大圍醫生教我地打底甲上少少的位置,後來經荃灣享和糾正得知呢個打法叫做IM Injection,會有機會傷到龜龜神經線,會有機會癱瘓]
荃灣享和的護士同醫生仲好細心教我地如何打針係打落龜龜的皮下,仲比左幾包暖包龜龜保暖。

護士仲留左whatapps contact比我地,好熱心咁了解龜龜同幫助我地。
如果早d去享和,龜龜可能有得就救!

雖然龜龜走左,希望佢嘅經歷同遭遇可以俾大家對寵物店/獸醫有個概念,知道以後點抉擇。
鄭重地呼籲大家以上嘅店一定唔可以去。佢地唔單止以謀利為重仲好唔尊重生命。
我相信龜龜唔會白活的。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
iris007 + 1 多謝分享

查看全部評分

回復

沙發
真可惜!
回復

板凳
CHING 我前二日先去完享和, 隻盾有結石

你肯問, 佢地好樂意解答你既問題, 仲會比好多意見你

如果隻盾最後要開刀, 我都會揀享和
回復

地板
師兄,希望吾好影響您養龜心情,明天會更好。
回復

師兄加油! 藍衫鋪和大圍間野一早被認定為黑店, 唔好幫襯!!!
回復

師兄 不要難過~
回復

支持領養,爬協有星
回復