香港龜友論壇

查看: 11973|回復: 13

幫龜龜洗過濾棉,用了5年洗衣機皮帶近日老化,無法脫水甚煩。問原廠維修:師傳上門撿查先比500,如要換皮帶加多200。即可能最少要用700元換一條皮帶?仲有未知數,可能要換電容,可能要換電路板,可能要換乜......師傳上門撿查後才知。食之無味棄之可惜。無奈下爬文見介紹   
http://countrycom.pixnet.net/blo ... F%E7%9A%AE%E5%B8%B6
雖然我自巳未做過,但我只用一枝鑼絲批,鑼絲也不用拆,原來很容易就拆下洗衣機舊皮帶,有吩咐唔好淨信舊皮帶型號,記得帶埋舊皮帶一齊到新填地街,比専賣皮帶師傳睇,就可以配到任何型號皮帶。我照做配好皮帶只用了15大元,回家任何工具也不用,就把洗衣機皮帶輕易轉個圈套上,平和簡單到令人吹脹。裝好開機一試,好似新洗衣機一樣感覺,洗衣全程無聲音,脫水時也不會地震咁響......。唉!呢個世代信息呀信息!!!原來換洗衣機皮帶,同換支光管一樣咁簡單,推荐給大家分享。

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
iris007 + 1 多謝分享
Reason + 1 精美相片

查看全部評分

回復

……

多謝分享!  發表於 2015-10-4 08:49
回復

我部大眼仔洗衣机用咗七年 ,上個月突然運行中狂跳動致震離原位 ,打去問修理要 $ 500 檢查費 ,零件另計 ,街邊修維店又話可能電腦板有問題.........後來自己拆開部机的後面块鉄板就見滾桶轉動時發現異常上下跳動到自動停机 ,將部机45度斜放 ,看到兩條避震其中-條有紅油溢出來 ,拆出來看就發現無吸力 ,上淘宝搜下.....發現有原装油壓臂 ,NO.都相符 ,人仔 13 條 ,買咗 4 條加 運费 35 ,拆合約港弊 110 元,一對換上 ,另-對後備 ,換上後已经回覆正常運作......
回復

功德無量

分享、分開大家享受。善事!  發表於 2015-10-4 08:51
回復

kanhung 發表於 2015-10-3 21:18
我部大眼仔洗衣机用咗七年 ,上個月突然運行中狂跳動致震離原位 ,打去問修理要 $ 500 檢查費 ,零件另計 ,街 ...

師兄可能有技工根底吧,敢玩到油壓臂。我唔在行,反而想學問下師兄。有時等郵寄要拖幾天,在香港貴小小能否買到油壓臂?不知新填地有無油壓臂買?好似我今次換皮帶,淘寶都要人仔22元一條,但我在新填地卻買15元港紙一條,仲唔使運費,油壓臂情況會否相似?唔該!
回復

kakaihk 發表於 2015-10-4 08:46
師兄可能有技工根底吧,敢玩到油壓臂。我唔在行,反而想學問下師兄。有時等郵寄要拖幾天,在香港貴小小能 ...

Ching 是的.....家裡東西有問题的 ,大致上我都可整好 ,皮帶應較油壓臂便宜 ,因本人曰間無時間到旺角找 ,所以上淘宝 ,约兩至三日寄到我公司。試過以前換手机殼 ,槵下電話舖要 80 蚊個 ,重話要訂 ,3-4-日到有.....又咪係淘返來 ,上淘宝约 10 蚊個 ,定咗 3個唔同色 ,運費 8 蚊 (寄給深圳居住港人同事) 。有時都睇情况是否淘定出旺角摷....

喔,明白了!平時多留意身邊的事物,就可以小交學費。唔該師兄!  發表於 2015-10-4 14:59
回復

Thanks for sharing
回復

師兄唔洗客气,互聯網信息分享,是這個世代上天給於我們的恩賜。
回復

回復

師兄唔洗客气!
回復

原來可以自己整,thx for sharing

想擁有一個漂亮的證件 套 名牌,是否需購買坊間的名牌?

回復