香港龜友論壇

查看: 2034|回復: 14

請問各位師兄幫龜B推酸時...

如題,龜B發力時,有冇發現龜殼有輕微膨脹
無wo               
回復

明明BB龜, 好地地攪啲所謂"幫佢推酸", 隻龜驚到要發力掙扎.

隻龜真可憐!
回復

回復 Norrishill 的帖子

隻龜B兩三日冇排尿酸,咁唔通由得佢,等結石呀
回復

jody414 發表於 2011-9-13 10:51

兩三日冇排尿酸有嘜出奇!

注意食材, 足夠溫度, 佢自然有就會排.

你不如諗吓係食材方面, 同有自然太陽/足夠UVA,B熱力提供下點功夫吧.

龜B低甲薄弱, 仲要兩三日就要比你推幾野......

如果食材草酸含量底, 蛋白不高, 龜B食水份較高食物.  可以5,6,7,8,9日先會有酸.

正解.  發表於 2013-7-6 01:23
回復

養到隻龜成日都驚到要發力掙扎, 仲覺得可笑.
回復

jody414 發表於 2011-9-13 10:51

兩3日吾緊要的 , 我果隻都成個幾禮冇酸(底甲約10cm大) ,  平時我隔日同浸水 , 見成個幾禮冇酸 , 就日日浸水(36 , 37度水溫) ,  浸大約15分鐘 , 之後幫佢"摸"底甲("摸"幾十下) , 吾洗用力 , (千奇吾好用力咁"搓" / "按" 落去) , 不過佢都冇出 , 但吾緊要 , 之後日日浸水 , "摸"幾十下 ,
好似浸去6-7日 , 直到琴日 , 幫佢"摸"左10下吾夠 佢自己噴左酸 , 我都成個人鬆曬, xdddd
回復

不過冇得排尿酸可能係個別問題,
其他龜B都有正常排酸,
唯獨是一隻冇,搞到我成日留意住佢!
回復

回復 泥頭佬 的帖子

咁佢食量方面正唔正常吖,我嗰隻超大食!
回復

jody414 發表於 2011-9-13 11:30
回復 泥頭佬 的帖子

咁佢食量方面正唔正常吖,我嗰隻超大食!

食幾多?
我果隻宜加都係食1條 約10寸長既油墨菜 , 加幾粒草粒"撈暈"比佢 , (我隻係盾臂,,,,,,)
回復

我隻係3.3cm星,今個禮拜食緊芥蘭、西生菜加草粒
回復

用牙刷 刷會5會好d
我個只用牙刷 細細力刷1分鐘就柯
回復

回復 朗尼10 的帖子

同意用牙刷,安全
回復

我隻放佢入個盤度 開水喉 佢就好大反應 跟住就 噴酸  係噴
(盾臂)
回復

回復 朗尼10 的帖子

Sorry!我無提及到,我係用Oral B嘅軟毛兒童牙刷刷架!
回復