香港龜友論壇

查看: 2108|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

圖片分享+小問題

樓主
小弟第一次養龜 ,分享一下照片+一些小問題。。。
我隻龜之前成日唔肯上浮台,所以買左舊石頭比佢(下圖),佢又唔so... 有啲擔心佢。。。因此想問下佢訓教或者長期浸喺水度,會唔會有問題?

評分

參與人數 2威望 +5 收起 理由
rickylee123 + 1 多謝分享
wongfafa + 4 精美相片

查看全部評分

回復

沙發
几靓呀,无乜问题呀。我只石金都系钟意系水里多过上岸。你试下餵食时将D量放上石或岸上试试佢。
回復

板凳
marcool914 發表於 2015-11-10 19:20
几靓呀,无乜问题呀。我只石金都系钟意系水里多过上岸。你试下餵食时将D量放上石或岸上试试佢。 ...

师兄,我试过啦,但系佢话都冇咁快就跳翻落水!完全唔理d量
回復

地板
回復

你試下用uva燈照住龜臺佢就會上去曬燈架拉
回復

釗 發表於 2015-11-10 22:30
你試下用uva燈照住龜臺佢就會上去曬燈架拉

師兄,我冇燈,如果要買嘅話幾錢?同埋系咪可以令佢個殼黃D?
回復

隻龜成日唔肯上浮台?可能你要平日注意盡量少捉佢,放完龜糧在浮台後,你要行開,你隻龜身體語言在說:我很怕你!待遲些大隻D佢唔怕你,再加上肚餓就肯上浮台。
回復

kakaihk 發表於 2015-11-11 12:50
隻龜成日唔肯上浮台?可能你要平日注意盡量少捉佢,放完龜糧在浮台後,你要行開,你隻龜身體語言在說:我很 ...

多謝師兄教導,希望佢遲D唔怕我啦
回復

kakaihk 發表於 2015-11-11 12:50
隻龜成日唔肯上浮台?可能你要平日注意盡量少捉佢,放完龜糧在浮台後,你要行開,你隻龜身體語言在說:我很 ...

加上點樣可以令佢個殼黃D
回復

殼黃D?先要有適當太陽光,有太陽光晒龜背才能吸收和轉化到維他命A、D...,照燈只是補償,許多師兄、姐要去公園晒龜。還要均衡食物,凈喂龜糧如同人食餅干大,你又試下長食餅干大會點啦?另外,本身生長紋之後龜大隻了,龜背顏色會深色些,除非你搞暗無天曰,仲會白化添,你又試下唔見光幾個月...。所以,你先要有健康天然的飼養環境和意識,龜龜才會有健康的表現。
回復

再加上用白色環境養會黃啲
回復

kakaihk 發表於 2015-11-11 13:35
殼黃D?先要有適當太陽光,有太陽光晒龜背才能吸收和轉化到維他命A、D...,照燈只是補償,許多師兄、姐要去 ...

多謝師兄!增長了知識
回復

我屋企兩隻蛋一隻訓覺會上台,另一隻從來唔上台,我諗佢地習慣黎,佢想上就會上,岩岩換台隻蛋都觀察左幾日先上個新台,唔使太擔心
回復

kakaihk 發表於 2015-11-11 13:35
殼黃D?先要有適當太陽光,有太陽光晒龜背才能吸收和轉化到維他命A、D...,照燈只是補償,許多師兄、姐要去 ...

呀!師兄,我重想問下如果要均衡飲食,又唔想佢臭,可以比咩佢食?
回復

龜龜進化本來於大自然,如果單靠龜糧養龜龜,又無陽光曬,又無運動,水質又差,環境又嘈雜,你隻龜都可預知會養到乜結果出來啦!大自然食物沒有唔臭,化學野你諗啦!

多謝師兄的解答!!!!!!  發表於 2015-11-11 20:45
回復

kakaihk 發表於 2015-11-11 20:04
龜龜進化本來於大自然,而魚仔性味溫和,蛋白質和鈣等豐富,是生物鏈底下重要食物一環,龜適宜長食,很少 ...

明白!魚仔要咩魚佢先食,同埋系咪要死左嘅魚先得?我怕佢手腳慢,食唔到
同埋苗都可以食生果?
不過點都好,多謝師兄詳細的解釋!!
而且我諗過了,殼的顏色不重要,不用用上化學物品!龜龜的健康最重要
希望牠快快樂樂!
回復

魚街有生的喂魚仔買,10元一袋,喂時將魚仔捏晕小龜就可食到,將用剩魚仔急冻,下次用時再解凍。蝦也一樣,千祈不要買死蝦,怕已被落過藥。我多在超市買南美淨蝦肉切粒。
回復

我隻扁安衰仔都係唔多上岸, 試過各種方法, 擺野食, 教枝燈射住等 都唔理我.. 最後我決定每日夾硬捉佢落個膠盒曬太陽或陰天比盞燈曬佢一陣
回復