香港龜友論壇

查看: 3312|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

(我係第1次養龜...好多野都唔識) 唔知算唔算係有問題...

樓主

呢兩張係換水之前

唔知你地睇唔睇到....(有D類似皮嘅野....水面一塊塊果D) 我剛買番黎就發現佢D手手腳腳有呢D一塊塊物體...(我直覺係佢身上D"拿揸"野)...係唔係有病???

以下呢兩張係換完水之後....我咁佈置唔知得唔得...幫幫手...教下小弟PLEASE...

我聽D師兄講...將支暖管放係中間...但條線好似好阻位...

有乜問題可以叫我更新...望各位大大幫幫手...
回復

沙發
"拿揸"野可能有機會係正常脫皮,師兄個缸咁大,其實可以安裝過濾系統嘅,水到時脫皮情況可能會改善,暖管放係中間...但條線好似好阻位...咩意思???暖管可放高啲!!!
回復

板凳
古羅洛斯 發表於 2015-12-11 17:35
"拿揸"野可能有機會係正常脫皮,師兄個缸咁大,其實可以安裝過濾系統嘅,水到時脫皮情況可能會改善,暖管放係中 ...

過濾系統有。。第三張圖有舊天藍色物體就係囉
回復

地板
有過濾都咁污漕???係個過濾唔夠勁定隻龜痾得太勁???
回復

古羅洛斯 發表於 2015-12-13 15:03
有過濾都咁污漕???係個過濾唔夠勁定隻龜痾得太勁???

本人覺得...過濾唔夠勁
家人覺得...隻龜痾得勁

回復

用潛濾仲慘過日日換手, 轉頂濾(加養菌)吧, 或濾桶更好
清缸底養好, 唔會收埋污衊野
沒頂的橋也可不要了, 無位了...
回復

建議用濾桶
個浮島可以拎走
回復

Raymondh 發表於 2015-12-14 14:03
本人覺得...過濾唔夠勁
家人覺得...隻龜痾得勁

哈哈,一隻龜就算痾得勁都唔會咁污漕,而且你隻又未係成體,所以個過濾真係好唔掂,換過個好啲架啦!!!
回復

路過
過濾出水位唔好同暖管放埋係同一邊
同埋會唔會太多擺設呢-____-
回復

pointpoint 發表於 2015-12-16 19:48
路過
過濾出水位唔好同暖管放埋係同一邊
同埋會唔會太多擺設呢-____-

其實點放係最好????
過濾同暖管??@+@
回復

古羅洛斯 發表於 2015-12-16 11:03
哈哈,一隻龜就算痾得勁都唔會咁污漕,而且你隻又未係成體,所以個過濾真係好唔掂,換過個好啲 ...

佢咁大隻都未成年???@_@"
(其實賣果個人都唔知佢係男定女....成左年未...幾歲都唔知...我係去...寵物店買... P.S. 係美國嘅一間叫..."PETMART"嘅店)
回復

大隻唔等如成年
最小要養五年先分到男女
過濾既出水位咪裝枝暖管放對面
有啲水流會暖啲或者
回復

Raymondh 發表於 2015-12-17 00:46
佢咁大隻都未成年???@_@"
(其實賣果個人都唔知佢係男定女....成左年未...幾歲都唔知...我係去...寵物店買 ...

你本人喺美國???我以為你喺旺角買嘅東錦或者西錦嚟

http://www.herpera.com/epturtle.htm
回復

可以影龜龜嘅近照嗎?如果係錦龜就有排都未夠成年囉除非係南錦.
其實暖管同過濾冇特定要點放,只係你個缸感覺太多嘢喇,暖管放正中間就可以,因為會恆溫,但始終放堆喺一邊都有機會影響到水溫唔平均,唔知美國嘅暖管係咪made ib China呢???
如果你買外置過濾裝置,咁其中一個好處一定係慳位
回復

pointpoint 發表於 2015-12-17 11:13
大隻唔等如成年
最小要養五年先分到男女
過濾既出水位咪裝枝暖管放對面

咁又係...大隻唔等如成年=0="
(我係跟WIKI教學去猜佢性別的)

我今個星期尾會去買個勁D嘅過濾
回復

古羅洛斯 發表於 2015-12-17 14:55
可以影龜龜嘅近照嗎?如果係錦龜就有排都未夠成年囉除非係南錦.
其實暖管同過濾 ...

我覺得我成SET野...除左隻龜個國籍同祖籍唔係中國之後...其他都係=0="

我今個星期尾試下啦....打嬴佢就有相睇...打唔嬴...就隔住個缸影=0="
回復

Raymondh 發表於 2015-12-18 01:04
我覺得我成SET野...除左隻龜個國籍同祖籍唔係中國之後...其他都係=0="

我今個星期尾試下啦....打嬴佢就 ...

咁辛苦你囉
回復