香港龜友論壇

查看: 3057|回復: 18

龜箱pre- setting

入龜龜前, 先行養缸

行左三日, 仲好似麻麻, 各位高手可否俾D 意見, 謝
呢三日, OUTSIDE TEMP 20 -14 度 (日/夜)

缸: ZOOMED 16'x 12' x 14'缸

燈: ZOOMED COMBO DEEP DOME 深筒型雙連燈罩5.5吋   (50W Halogen 射燈 + ZOOMED UVB 燈10.0 13w )
      燈罩離底材14吋

底: 瓷磚片+ REPTI BARK 樹皮底 (左邊一半, 右邊一半)

Situation want:-
日頭: 33-34度  HOTSPOT/ 24-26度COOLSPOT
夜晚: 28度 HOTSPOT / 20 度 COOLSPOT

TESTING :-  
日頭開足 HALOGEN + UVB 燈  
熱點(HALOGEN 燈聚焦點)只有29.5 度 , 冷點只有22 度

夜晚:
本來諗住 "火局" 左整日缸 會夠餘溫 KEEP 到 晚間熱點  27-28 度,  但而家.......
而晚間冷點 直頭同OUTSIDE TEMP 差吾多(即15度, 呢兩日)

感謝各位師兄既意見

回復

缸太細,其他都可以
回復

hum,師兄

我本來以為缸細可以好好KEEP 溫... 如果缸大的話, 會否更加上唔到日間33 度HOTSPOT ?

而家我怕既係冬天日間唔夠30 度以上, 而晚間更加凍, 會冷親龜龜....

回復

缸細做唔到冷熱點分明,換缸或換燈,50w 完全唔夠,買75和100w 備用。晚間用紅膽或陶膽
回復

THANKS 師兄

我個缸RUN 左呢兩日 ,日頭 都係得29度 ,
其實我有諗過個缸都應該有冬天日頭, 冬天夜晚,夏天日頭, 夏天夜晚
而每一個乜天日/ 夜都有熱點同冷點
即係有8個TEMP CONTROL

講返我而家先, 我都有諗住買返個75W , 將而家果個50W 留返春夏秋天用
陶瓷胆 要加啦

但個問題係, 我個COMBO DEEP DOME 係擺左係個頂網上面照落黎 , 個陶瓷胆點加呢?
想夾以下個燈夾+ 陶瓷胆 都唔得
同埋, 陶瓷胆好似最少都1 00 W , 我堅係驚加左會太熱  

回復

要龟龟健康,溫度濕度固然重要,
但空間一定要夠大
如果唔係空氣會唔流通,會好焗
爬蟲缸你問每位有養龟既都會同你講唔適合用黎養龟。
回復

最好買返個木箱,淘寶有
或者開放式既玻璃缸(開蓋)既,價錢同爬蟲缸又差唔多
好老實講你個缸细好難整到冷熱點。

回復

樓主你而加呢个setting
除非你用自動恆溫器,
如果唔係,50w-70w冬天未必夠熱
100w又會太熱。
回復

OH, THANKS Romanlydi 師兄

可能堅係要換左個缸 ,

但before that , 如果我攞走頂個網,  轉用掛勾 勾combo deep dome,  再拆走兩邊通風用既既膠百潔窗, 咁會唔會好d ?

如果係咁,  個缸會否仲凍?

定係去鴨寮街買個小型抽氣扇裝係百潔窗度?

如果係咁,  個缸會否仲凍?

回復

illuviation 發表於 2016-2-17 15:37

可能堅係要換左個缸 ,

暫時呢個星期都好凍,最重要係keep到30度above
開放呢d野等個冬天捱走左先再諗
回復

illuviation 發表於 2016-2-17 15:37

可能堅係要換左個缸 ,

試下換個70W(日光/夜燈都得)先,唔好用陶瓷燈,會好熱!
回復

好, 謝謝....
一陣去搵 70-75W  既日燈

請間你地用halogen / basking / 定其他?

同埋
我諗住夜晚人手換走combo deep dome , 擺走個頂網
夾上面果個燈架, 請問 夜晚用邊隻粒燈好? 起碼令冬天夜間熱點有23 , 24度 啦 , 冷點我由佢啦, 我估隻龜識自己走位......

(手頭上有一粒40w 籃胆, 但我覺得應該吾岩用...)

回復

因為缸細, 我想熱點聚焦d  (即細點d) , 令溫差difference within the tank 大少少
回復

其實我覺得最方便加長遠黎講
直接換缸係最方便快捷

同埋你想養咩龜?
回復

頭盔哥, 係媔甸星龜
回復

illuviation 發表於 2016-2-18 08:51
頭盔哥, 係媔甸星龜

師兄係邊度有媔甸星龟?好少係香港見到有。
我自己養緊一隻印星,
但夜間23度對細龟黎講都係唔夠
最少都要28啦
回復

illuviation 發表於 2016-2-17 16:16

因為缸細, 我想熱點聚焦d  (即細點d) , 令溫差difference within  ...

用燈罩就ok! 熱點最少要有28,同埋要夠濕度,特別係夜晚!
回復

我建议你熱點集中係樹皮果邊,同時要保持濕度,因為星龟好鐘意掘㓊
轉用70W,如果夜晚仲係去唔到28,
試下封住啲通風位,但唔好封哂,
始終空氣要流通,但溫度係最重要!
回復

YES .
Thanks romanlydi 兄.

我想問問你地d 樹皮一大包買左返黎, 要唔要先洗下佢 定熱水浸下抺乾, 曬乾先再鋪落去?

而家我諗熱點係樹皮果既一半,  樹皮會應該會有8cm 厚 (厚果邊)  去到平D 果邊有4cm

冷點係水盤+ 瓷磚片 (餵食)

你夜晚係用紅胆 定陶瓷 呢??   
回復