香港龜友論壇

查看: 1957|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

[集思廣益] 混養挑戰: 1豹1星1紅腿 !望高手老手意見提點

樓主

由於前個星期換左個都算大既缸,
本身養緊1星(9個月半,已穩定)1豹(買左返來大約1個月,有少少白邊),
前日忍唔到手入多左隻紅腿(好細個,底軟軟地)
  超毒 [真係唔敢再入啦]

暫時呢3日都無咩問題,3隻野都有食有屙
但係始終都怕會有事就交差感染,唔敢放水兜 ,只有每晚幫3隻野分開浸spa
之前都有分享個setting,但係而加多左隻紅腿
稍為改左少少底材同溫濕
希望有師兄有經驗可以提點下
概括上setting就係甘

底材本身只係用緊椰泥,但因為入左隻紅腿,濕度比以前我較高左少少 (75%)
之後發現搞到椰泥好濕,怕好易令到d龜便便周圍踩同亂食交差感染
所以就加左層樹木皮上去
希望保到濕來,表面表層上又唔會太濕

選用底材:

溫度方面
因為本身唔係成日係屋企,同埋我怕長開暖燈會搞到個缸好焗/overheat
選用左ZooMed自動調溫調濕器
熱點溫度[缸的左方]: 30-32 C
冷點溫度[缸的右方]:25-27 C
濕度: 70-80%

暖燈: 陶瓷燈x1 + 夜光燈x1
UVB x1 (時間制: 10am-6pm)
照明燈(時間制: 10am-12am)

唯一最濕的地方就係洞入面,特別鋪左好多椰泥但就無擺樹木皮
亦都証實左,好腿真係好鐘意高濕,成日走入去訓

飲食方面 ,隻星養左大半年都係m糧撈a菜,慢慢由1粒食到上3粒
豹就有少少煩,仲未轉到食m糧,暫時都只肯食水果糧,仲要一定要有菜同葉先食,好揀飲擇食 \
紅腿暫時就好大食,有咩就食咩
而加唯有就4粒大m + 6粒小m + 2塊a菜剪碎分開撈埋一齊[隻豹聞到m糧就食好少]
浸水就每晚10-11點食飯前浸,大約38-40度熱水 20分鐘/浸到有大便就停
大便就暫時無問題,係隻豹有時間唔中會有好稀既屎,果然係好難養

咁多位師兄,我都知道混養係好難同好危險
希望可以比d意見同經驗小弟

送上幾張相

桃園結義

回復

沙發
小心點                  
回復

板凳
回復

地板
寫得好詳細個setting好正
回復

今日第4日,尋晚三隻龟便便都無問題。
希望可以維持到
回復