香港龜友論壇

查看: 2077|回復: 5

一開射燈, 濕度急降

開始凍, 我見個缸得25度, 日頭開多一枝燈
Set 時間制每隔一個鐘 開 15分鐘

而果15分鐘 , 濕度由60% 急降 到50%

我已經擺左兩盤大水 同 淋濕晒d樹皮 ....
回復

Set 時間制每隔一個鐘 開 15分鐘<---點解要用時間制而唔係溫控呢?
而果15分鐘 , 濕度由60% 急降 到50%<--幾多W?
回復

另加 50W Halogen 燈 (無罩)

因為我想KEEP 住係32-33 'C

本身有 75W BASKING SPOT + 13W UVB (有孖罩) DEEP DOOM

但只係27 -28 'C , 溫度好好都有60%

日頭黎講堅係唔夠暖

焗住開多一枝射燈俾佢 提一提升溫度
一開就暖, 熱點上到33 度  , 但濕度下降

無計之下,  咪 每隔1 個鐘 開15分鐘50W 既 HALOGEN
平衡下....

無咩計又趕住返工
回復

幾個方法,改底材.二用霧化加濕.3 但係會唔會KEEP 50 如果冇惡化就由佢,加飲水兜,留意番龜會唔會好乾.
回復

爬文見話樹皮 底材 好保濕, 所以入左樹皮, 再淋濕佢
早晚一次

另外 缸內 都有兩兜水

因為龜龜行得麻麻地
所以呢兩日要換大缸
一半係平地(with尿布) 同一半樹皮 底

回復

霧化器 都係聽日或後日去買 先

回復