香港龜友論壇

查看: 2713|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

紅土一問

樓主
岩岩換左紅土 請問一隻13cm既星龜食左紅土柯唔柯得番出黎 因為d紅土都有d細粒 有d仲有d利
回復

沙發
放心啦, 龜會自己排出泥土, 你的泥一定不會粗過他的糞便吧..哈哈. 近來我的龜節食中, 看到他們吃赤玉土和植物的根, 都會自己排出, 我還在土中加上維生素, 鈣粉,
回復

板凳
waiyike1314 發表於 2016-5-10 09:30
放心啦, 龜會自己排出泥土, 你的泥一定不會粗過他的糞便吧..哈哈. 近來我的龜節食中, 看到他們吃赤玉土和植 ...

C兄点解節食、龟幾cm,,?我有隻4cm缘苖剩食番茄多D、龟糧一至二啖、okP焉
回復

地板
哈哈. 我的苗是2015的, 之前每天吃一餐, 底甲去到5.5CM, 長太快了, 養殖場的場主提議三天一餐, 等佢慢慢生長. 我用的是命脈赤玉土, 質素比紅土好, 輕身柔軟, 沒尖粒, 已消毒除菌, 吸水保濕做得好, 就是夏天也沒什麼氣味, 不過都很貴, 中蜂師兄有貨, 昨天買了二盒, 小小一盒已是HKD58元了
回復

赤玉土去花墟買啦,唔使兩舊大大包,產地日本,我用呢隻,有大,中細粒

回復

多謝師兄提供資料
回復

師兄,花墟買赤玉土價錢好海鮮,同一樣嘢可以貴5成,你可以去"明一園藝", 價錢算幾平
回復

謝謝你, 我之前買了大量赤玉土, 暫時夠用到新年, 等用完就去明一到買
回復

柯到 但龜踩到四圍都係屎 有點臭
回復

有方法解決的, 你可教佢地在特定時間特定地點排便, 一般一個月就學會, 我就教到六隻緣只有早上六至七時, 晚上八時至九時才在水盆排糞便, 但尿是避不了的, 動物受驚會排尿, 畫地盤也會排尿, 交配時也會用尿味吸引異性. 其實用泥正好吸去龜尿中的酸性和氣味. 你覺得有味, 因未懂用泥, 泥內要加備長炭吸味, 一來化解尿的氣味, 也可消除尿的酸性和細菌, 而且不能只放炭, 泥也要定期用水或石灰水清洗和給太陽晒; 龜在酸性的泥或水中授精比較難, 也會傷到龜公的生殖器, 這些知識是集中國南方(深圳), 中國北方(安徽)二個養殖場場主所得, 想養好龜, 想令他們健康生長和生蛋, 要看你怎樣去養啦
回復

waiyike1314 發表於 2016-5-16 10:15
有方法解決的, 你可教佢地在特定時間特定地點排便, 一般一個月就學會, 我就教到六隻緣只有早上六至七時, 晚 ...

請教點教龜係指定時間係水盆排????
回復

龜有記憶的, 當一個月內每日定期用同一個水盆比佢洗身, 餵食和照背, 他自然會習慣只在盆中排便, 現在每朝早六時都自動由泥中爬出等食等洗身
回復