香港龜友論壇

查看: 2089|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

有問題有問題 加 分享

樓主

其實係咁,我屋企隻龜龜 由一年幾前個殻就開始咁樣白色(養左佢2年多D,由佢5蚊咁大養到而家)
咁原本都諗住帶佢去睇醫生,但個時咁岩 個段時間左右,經過某商場,有個爬蟲展,係一D爬蟲組織團體搞既展覽
咁我就去問下佢地既義工,我龜龜點解會咁。
咁佢地都好好耐性同心機同我講話:
我龜龜食得太多,太多營養。咁佢就大得太快,身體吸收太多,所以就加快左佢成長。(我之前係一日一餐比佢)
佢仲分享左佢地屋企D龜龜比我睇,話佢地一個星期先比一餐佢地食
咁我之後就開始格日先比龜龜食飯
見佢好左少少咁。我又改成2日一餐 (到而家都係)
咁我個時都有問佢地話:
咁佢個殻咁會吾會影響佢既健康?
佢地都好好咁解釋比我聽
食少D就會好 不過係要D時間。
我都好感謝佢地咁好,冇嚴我哩個無知既奴才煩

到左而家我龜龜,個殻都係咁
而我又見龜龜 食得 痾得 訓得 玩得 又覺得吾影響到佢健康
都冇咩理會。但最近又睇返龜友論壇其他主人問佢地龜龜健康既POST
我哩個緊張既奴才又開始有少少擔心(我吾係吾信義工們講既野
所以都想請教下各位師兄師姐咁。
哩張係佢個殻濕左水

哩張係冇水既時候。

---------------------------------------
好!問題時段完結,到爆料時間

哩張就係龜龜訓到伸長晒個頭同手手既時候
(我成日都係到諗:會吾會腦沖血嫁

哩張就係大少爺好舒服咁訓左係到 趕到吾郁
正一彩你都傻。
佢成日好鐘意我做野佢就會係格黎訓係到陪我
(可能只係奴才我諗多左)

仲有,一見到手機同相機
自動識望鏡頭。正一港龜黎
佢仲會勁沖埋黎,快到一個點。
(邊個話龜行得慢!!!)

黎一張COOL既
好多FD都話龜龜D手指甲長到一個點
其實吾止長咁簡單,仲會比佢抓到好痛

哩張要扮下可愛咁啦。

今次哩個POST 都已經吾知同上一個post格左幾耐
希望大家會鐘意同可以解答一下我吧
多謝大家收看

回復

沙發
平時係餵咩多架?同埋有無曬下燈or陽光咁?
回復

板凳
嘩!啲指甲好長啊!
回復

地板
Tchan2013 發表於 2016-5-12 05:35
平時係餵咩多架?同埋有無曬下燈or陽光咁?

其實都係喂龜糧(混糧)
佢食開:
ZOOMED NATURAL 既中糧 (有時會加少少ZOOMED 既細糧)同 NUTRAFIN MAX 既糧
回復

沙田鄂仔 發表於 2016-5-12 11:34
嘩!啲指甲好長啊!

係 真係好長
有時佢仲會自己咬自己手甲
回復

嚴重角質化。
回復

我可以點做
求指教
回復

wai5217 發表於 2016-5-12 23:30
我可以點做
求指教

公指甲先會咁長,有助交配時抓實隻乸

嚴重角質化去買聚維酮碘(用來消毒)和命脈真菌淨(專治角質化)2樣野,每日先搽聚維酮碘隔一陣再搽命脈真菌淨之後乾養,每日俾龜浸幾粒水順手餵食、補充水份和排,注意浸水前最好用布/紙巾抹1次龜殼後用水清洗可避免有層油浮於水中,日日重複直至好轉

聚維酮碘
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=96856&extra=page%3D1

真菌淨
回復

去R字藥房買支silvirsulf藥膏同佢揸啦
回復

metalgearsorry 發表於 2016-5-13 05:55
公指甲先會咁長,有助交配時抓實隻乸

嚴重角質化去買聚維酮碘(用來消毒)和命脈真菌淨(專治角質化)2 ...

多謝你
但你講既方法我係佢細個時已經用過。
都係同一隻藥膏。但都係好左一排

我都有上網睇過關於角質化既文章
好多都係話水質問題同曬太陽既問題。
我吾敢話龜龜D水係好乾淨,但我一直都係KEEP住每日同佢換水。
所以我覺得係吾夠太陽既問題,網上D文章話太陽有消毒同預防角質化既問題。
所以而家盡比太陽佢曬。
不過真係好多謝師兄既提議
回復

ernestyu 發表於 2016-5-13 07:11
去R字藥房買支silvirsulf藥膏同佢揸啦

多謝師兄既提議。
我想問下哩隻藥膏主要係咩成份??
因為我怕人用既野查落龜龜到,藥份會太強。
回復

wai5217 發表於 2016-5-13 15:44
多謝你
但你講既方法我係佢細個時已經用過。
都係同一隻藥膏。但都係好左一排

本身不嬲冇用濾水器,所以我都係每日換水,早晚各一次每次都幫佢地洗埋身,水質方面都係水喉水即開即用冇過夜,咁多年又冇乜嚴重皮膚病爛殼角質化等問題,可能我屋企有陽光入到又經常俾佢地曬有所幫助,不竟太陽係最天然有效既殺菌配方

回復

metalgearsorry 發表於 2016-5-13 21:45
本身不嬲冇用濾水器,所以我都係每日換水,早晚各一次每次都幫佢地洗埋身,水質方面都係水喉水即開即用冇 ...

我都覺得係咁,但我屋企太陽吾多同照到既時間都好少。要好珍惜有太陽既時間
回復