香港龜友論壇

查看: 1951|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

草龜有個幾星期無食野啦,好擔心

樓主
今日見到佢無咩精神
早兩個星期先生完蛋
其實今年冬完眠醒左食少左好多野
捉住佢手仔腳仔又唔係無力,但覺得比以前差左少少
龜糧唔係點食,最鐘意的蝦乾又唔食
其實佢係唔係病左?
依家洗唔洗買d寶礦力畀佢浸下定點?
我睇過佢身仔無受傷都無異味,
我依家可以做到d咩?
唔該晒各位師兄!

回復

沙發
仲有第二窩蛋想生,俾個沙盤佢作準備吧
回復

板凳
正常的草龜可以生二窝至三窝蛋, 每次都十幾隻, 咁生蛋法不疲累才怪, 他沒病呢. 給他一個沙池. 一個陰暗的角落, 把餘下的蛋生完, 再給他食物補充鈣質就沒事
回復

地板
火水. 發表於 2016-6-1 09:48
仲有第二窩蛋想生,俾個沙盤佢作準備吧

好的,謝謝,咁洗唔洗比d寶礦力比佢浸浸?
回復

waiyike1314 發表於 2016-6-1 10:00
正常的草龜可以生二窝至三窝蛋, 每次都十幾隻, 咁生蛋法不疲累才怪, 他沒病呢. 給他一個沙池. 一個陰暗的角 ...

我屋企無沙池,去邊度買材料?沙係用咩沙。
因為隻龜我都係水養,佢之前生蛋都係係水生,所以踩爛晒
我都試下比沙池佢生,但唔知買咩材料
請師兄指教下
回復

changlaw 發表於 2016-6-1 10:55
好的,謝謝,咁洗唔洗比d寶礦力比佢浸浸?

寶礦力補充體力而已,浸返維他命吧,補充返營養,沙去魚街買淡水魚用的幼沙

我個人喜愛用上乘藥材,我會選擇燕窩!  發表於 2016-6-12 11:22
回復

火水. 發表於 2016-6-1 11:05
寶礦力補充體力而已,浸返維他命吧,補充返營養,沙去魚街買淡水魚用的幼沙 ...

請問維他命可以係邊度買同埋買邊種?都係係魚街買?thx
回復