香港龜友論壇

查看: 3647|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

大龜曬台 / 浮台 **

樓主
咁多位龜友...想請問下你地d龜龜用咩曬台 / 浮台...
事關..我只龜一日比一日大..一日比一日重.... 咁之前用吸塑既....成受唔到佢既重量..
係TB買左個掛勾式既比佢...都好地地..今早...發現..佢太重..
個掛勾式既膠都受唔住佢既重量..爛埋 ...

想買舊大石比佢算...旦係呢...又諗..大石佢就冇左..遮陰位...同埋冇咁多空間咁..
大家有咩介紹咁..HAHHA~

比個全圖大家睇下先..我個缸

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
地獄火 + 3 多謝分享

查看全部評分

回復

沙發
妹,係呀,2隻龜不知不覺好大了,已養了差不多3年
回復

板凳
師姐,係俾石頭佢都唔緊要啦,重點係個缸都咁細囉...................
你就算買浮台曬台都唔見得仲有好多位俾佢活動
回復

地板
透明膠板如何遮陰
可以買格仔板自己DIY个台
回復

hahahh~個缸係..細左d既..旦係屋企冇位~~~~同埋..都ok la..ccc
唔駛咁大..怕佢地大得再快d-__-"..因為3年貨仔就咁大咪..好難搞...

btw...格仔板DIY我試過...旦係..D格仔板...好難洗=_="
要逐格洗同刷!!!

到最後如果都冇計仔..我諗都要買大石算...
回復

買磁石浮台咪得
回復

之前買過"磁石浮台"...仲要..貴野個隻牌子.......一爬...個"磁石浮台" 即沉呀.....
唔知係我D龜太粗皮...爬得太衰格架咩呢.....
回復

買最大號,仲有比錢前睇下有無缺口,因為有隻美國牌子品質唔錯但內置磁石位易有缺口,有缺口就會入水,不過我用大碼養三隻150克既龜佢都夠力
回復

殺破狼 發表於 2016-6-18 12:31
買最大號,仲有比錢前睇下有無缺口,因為有隻美國牌子品質唔錯但內置磁石位易有缺口,有缺口就會入水,不過 ...

好!! 等我望下先..有冇你個美國牌子個圖SEND黎睇下..HAHAHA~
你話..150G *3 = 450G (當你500G) 者係0.5KGS....我隻龜..好似好拿重..等我今晚回家磅下佢幾重先得!!

因為我都有睇過好多...好多都只係話..成受500G重量左右...
如果磅完..佢唔過重...就再買多塊試下先..HAHAH~

BTW THANK YOU ~~~
回復

加底支撑
回復

zoomed 水龜浮台得唔得?
回復

師兄幾有創意
回復