香港龜友論壇

查看: 2781|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

盾臂BB唔肯食野又軟殼...點搞

樓主
隻盾B買左番黎都大半個月...試過喂幾次M糧,so都唔so下,OK唔緊要就試下買D水果糧+鈣粉(有D水果味香香地希望肯開口啦)
點知都係唔肯食,淨係見佢食過桑葉,但都係唔多~

近呢一兩個星期發覺個殼愈來愈軟,而且不斷瞓覺,唔肯開眼,差唔多每一日都有同佢浸暖水,浸緊果陣就會周圍爬,同埋會開眼,浸完無幾耐又KEEP住瞓
有開UVB 熱點KEEP到31,32度 有水盆

PS:有養開賀曼都成10cm,超級生猛,驚佢嚇親隻盾B一開始已經分開養~但都養唔掂隻盾B
回復

沙發
隻盾可能本身有事 師兄係邊入既?
無精神+唔食野+唔開眼+殼軟 真係凶多吉少
回復

板凳
你隻盾係咪同左D唔誠實o既商人買番泥?
可能本身隻盾有病。

建議
1)如果你收入許可,預幾千睇獸醫
2)爬文,自己醫
3)去爬蟲店問人,e.g.去金魚街奇珍屋,話比老闆知咩事,佢幾好人醫龜都有經驗,應該唔會收你太貴

anyway,希望你隻盾冇事,加油
回復

地板
chuhong_chan 發表於 2016-6-30 08:22
隻盾可能本身有事 師兄係邊入既?
無精神+唔食野+唔開眼+殼軟 真係凶多吉少
...

我係呢個壇入手試下買藥希望有用
回復

rip         
回復

HUGOWU 發表於 2016-6-30 15:33
可能本身隻盾有病。

因為我黎緊7月頭要離港幾日,之前爬文有睇到奇珍好似可以寄養,唔知宜家仲有無。btw賀曼真係好粗生,乜都食,對飼養環境要求唔高,養左3,4年好似真係無病過,最多試過吹波波
回復

HUGOWU 發表於 2016-6-30 15:33
可能本身隻盾有病。

因為我黎緊7月頭要離港幾日,之前爬文有睇到奇珍好似可以寄養,唔知宜家仲有無。btw賀曼真係好粗生,乜都食,對飼養環境要求唔高,養左3,4年好似真係無病過,最多試過吹波波
回復