香港龜友論壇

查看: 2541|回復: 12

[轉載]我好似中左...天仙局!!!

https://www.facebook.com/dogheadblowwater/

話說今日小弟心血來潮,想去香港爬道的實體店參觀下,順個靚便去魚街行下睇下野。自己一條冷行街就緊係悶啦,所以我呢個一等一好大佬就緊係又再一次咁威逼利誘夾左我阿妹黎陪我行魚街。仁係由於佢要補習,正所謂工作至上,唯有邊行邊等啦。
行左個零鐘終於等到阿妹黎到,見佢咁辛苦,一於帶佢去一嚐網友極力推介的Modes 雞蛋仔。之前試過流心蜂蜜,都幾好食,不過略嫌蜂蜜爆爆珠唔係好蜂蜜,有點假,所以今次就再試新野,芝士雞蛋仔。呢個真係不得了,好食!! 每一淡都有好香濃的芝士味,值得番啅!!
食完個雞蛋仔之後就開始魚街之旅。好日都唔行魚街,今日一行,竟然行行下竟然見到好耐都冇見過的草龜苗,仲要係好BB果隻!! 本身小弟我其實一早已經心癢癢想養水龜架啦,話哂有水有陸,就可脫毒呀嘛(又講歪理XD)。奈何家人反對,皆因屋企得豆膶咁細,邊有咁多地方比我養咁多野,而且細個時養巴西龜,大家的印象都係好臭,所以呢個養水龜的計劃就暫時擱置。但係唔知係咪個芝士雞蛋仔的威力太大,我妹竟然破天荒撞左邪咁覺得佢地cute,店鋪阿姐見我地望望下又走出黎說下我地買,望多兩望,仲有個靚女走埋黎話都想養,問我點揀D龜,買邊種養好。哈哈,事先聲明,我其實都係半桶水半吊子,不過 D Basic野都總識少少GE。一路講下點揀d健康的龜,例如開眼,手腳有力,無斷指咁...係3面夾攻之下,吹下吹下,揀下揀下,一個唔小心,無啦啦就揀左3隻,又一個唔小心,我妹仲幫我比埋錢拎龜走人。
依家諗番起,成個過程都好似發左場夢咁,好夢幻,好唔真實,好似中左幻術被人落左降頭咁,我懷疑我中左天仙局。無啦啦就買左3隻龜,好彩28蚊一隻,如果幾百蚊一隻就真係死都唔得掂。所以幾時都話,魚街對於養爬蟲兩棲水族的人黎講,真係一個好危險的地方!!!走呀,兄弟!!!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
一夜白髮 + 10 多謝分享

查看全部評分

回復

28蚊隻草龜苗會唔會貴得濟啊,呢個價已經買到亞成龜了
回復

草龜大約20蚊啦,喜歡就好...
慢慢養大啦,大左小心位置
不夠
回復

我愛爬蟲類 發表於 2016-7-3 18:34
28蚊隻草龜苗會唔會貴得濟啊,呢個價已經買到亞成龜了

請教下正常BB應該幾錢隻?
回復

係邊買???我都想買!!搵左好耐!!!
回復

timeyeung 發表於 2016-7-3 19:45
請教下正常BB應該幾錢隻?

以前買都係十幾蚊
回復

多謝分享,但我覺得佢定力唔夠,不是魚街問題。
回復

草龜BB咁得意又好難唔中天仙局既~~~~
回復

熱帶森林買?
回復

哈哈,我諗依家都難搵~~
回復

街邊檔~~
回復

咁你買貴左好多啦
回復

sysysy 發表於 2016-7-3 23:41