香港龜友論壇

查看: 4634|回復: 28

超人,又係我啦有事想請教一下~~~

超人,我想問下盾b係咪一定會呵酸架呢?因為我好似都無幾可發現佢地有呵酸既感覺(佢地係有呵屎同狂食的),感覺上無咩問題淨係想知下無呵酸對佢地有無咩影響(有無可能呵左我無發現呢?)謝謝!!
993403 發表於 2011-9-30 00:16
超人,我想問下盾b係咪一定會呵酸架呢?因為我好似都無幾可發現佢地有呵酸既感覺(佢地係有呵屎同狂食的),感 ...

盾黎講九成有酸出 唔出酸 會體內結石 嚴重會死龜
可能痾左比底材吸左OR佢地挖地果時堆埋左... 多數都會浸水時出酸
回復

師兄,我見佢地浸水時好似淨係有呵尿,睇尼我要留意下先得!!謝謝
回復

993403 發表於 2011-9-30 00:32
師兄,我見佢地浸水時好似淨係有呵尿,睇尼我要留意下先得!!謝謝

你睇下有無D 奶白色牙膏/石灰/沙粒狀既野 果D就係酸
回復

我隻歐陸日日呵,盾b就無呵
回復

993403 發表於 2011-9-30 01:21

睇多幾日先啦~"~ 我都以為隻傻卡唔出酸想幫佢刷底嫁喇 點知果日起身清箱見到成張暖毯都係酸粉 另一隻盾身無咩都無 係得隻傻卡成底甲都係酸~:~
回復

993403 發表於 2011-9-30 00:16
超人,我想問下盾b係咪一定會呵酸架呢?因為我好似都無幾可發現佢地有呵酸既感覺(佢地係有呵屎同狂食的),感 ...

每只龜都有各自排酸的特性,有啲每日都有,也有每隔幾曰才排,看多幾日吧
回復

993403 發表於 2011-9-30 01:21

我有兩隻盾b...一隻就浸水無幾耐就排酸...
另一隻就成日都無排到...e家仲觀察緊....
我都有d驚驚地...唔知會唔會有事...
回復

古蘭修 發表於 2011-9-30 01:44
睇多幾日先啦~"~ 我都以為隻傻卡唔出酸想幫佢刷底嫁喇 點知果日起身清箱見到成張暖毯都係酸粉 另一隻盾身 ...

你張暖毡放入箱內用的??
小心漏電~~~
回復

酸??係咪即係尿酸呀? 我兩隻星b 買番泥時 都有柯幾日尿酸@@
e家 一日浸兩次水靜係柯屎呀 不過有幾次拎係手上時佢有柯尿 但係唔係白色 有冇問題?
回復

king0611 發表於 2011-9-30 11:33
酸??係咪即係尿酸呀? 我兩隻星b 買番泥時 都有柯幾日尿酸@@
e家 一日浸兩次水靜係柯屎呀 不過有幾次拎係手 ...

我既個案同你差唔多!!有D擔心
回復

都話最衰烏龜唔識講野!!!個樣又唔似有事先抵死!!我見D師兄話如果結石會又唔食野又唔呵屎又死死下禁既樣,但係佢地樣樣都無,激死我
回復

請問其實有無話間唔中食D咩會比較容易呵酸架呢??
回復

之前有ching話田灌草有助龜龜排泄
回復

回復 993403 的帖子

你隻唔食野呀 我兩隻不知幾開胃呀! 朝早睇佢地未浸水就柯左幾篤屎呀@@鴨屎綠色@@
我只知道佢地有柯尿 但係冇白色果d野咋~___~
回復

回復 king0611 的帖子

他們也是有狂吃的
回復

會唔會係浸水時排似煙的酸你睇唔到阿?
回復

權強 發表於 2011-10-2 16:24
會唔會係浸水時排似煙的酸你睇唔到阿?

問得好!
回復

回復 超人七號 的帖子

我已經發現一定唔係,尋日幫佢地推甲推左一輪,最後b女呵左幾粒丁屎禁細粒既白色石仔,但係b仔到今日都未呵到(今日都有幫佢地推,今日佢兩個都無呵),粒石仔仲細粒個佢patpat,點解禁細粒佢都會呵唔出架呢??謝謝
回復

超人既指導下,B仔已經呵酸啦!!哈哈哈,超人又成功拯救我的龜仔!!
回復