香港龜友論壇

查看: 4655|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

超人,又係我啦有事想請教一下~~~

樓主
超人,我想問下盾b係咪一定會呵酸架呢?因為我好似都無幾可發現佢地有呵酸既感覺(佢地係有呵屎同狂食的),感覺上無咩問題淨係想知下無呵酸對佢地有無咩影響(有無可能呵左我無發現呢?)謝謝!!
沙發
師兄,我見佢地浸水時好似淨係有呵尿,睇尼我要留意下先得!!謝謝
回復

板凳
我隻歐陸日日呵,盾b就無呵
回復

地板
king0611 發表於 2011-9-30 11:33
酸??係咪即係尿酸呀? 我兩隻星b 買番泥時 都有柯幾日尿酸@@
e家 一日浸兩次水靜係柯屎呀 不過有幾次拎係手 ...

我既個案同你差唔多!!有D擔心
回復

都話最衰烏龜唔識講野!!!個樣又唔似有事先抵死!!我見D師兄話如果結石會又唔食野又唔呵屎又死死下禁既樣,但係佢地樣樣都無,激死我
回復

請問其實有無話間唔中食D咩會比較容易呵酸架呢??
回復

回復 king0611 的帖子

他們也是有狂吃的
回復

回復 超人七號 的帖子

我已經發現一定唔係,尋日幫佢地推甲推左一輪,最後b女呵左幾粒丁屎禁細粒既白色石仔,但係b仔到今日都未呵到(今日都有幫佢地推,今日佢兩個都無呵),粒石仔仲細粒個佢patpat,點解禁細粒佢都會呵唔出架呢??謝謝
回復

超人既指導下,B仔已經呵酸啦!!哈哈哈,超人又成功拯救我的龜仔!!
回復

回復 超人七號 的帖子

辛苦你啦超人!!
回復

我早幾日走去搵超人,講左個情況比超人知,禁就改變了我飼養的方法,隔左一日就有得呵了!!其實可能係我既飼養方法唔正確所以先有呢個問題,應該係我支UVA燈開太耐比佢地保溫,繼而吸走晒佢地D水份,所以就容易生石,雖然係陸龜姐,都要水份既,禁超人就叫我用UVB照十個鐘,而UVA就淨係食野先開,另加暖塾一張,足夠佢地保溫用,變左就唔洗成日開住支UVA尼KEEP 溫度,就係禁樣,B仔隔左一日就自動自覺呵左幾粒超細粒的粉狀物,希望幫到各位
回復

發熱的,佢地而家通常都係訓喺上面
回復

早上燈底就三十二,如果夜晚燈底就係二十九到三十度
回復