香港龜友論壇

查看: 1157|回復: 1
打印 上一主題 下一主題

UV 照膠....會放毒素嘛?!

樓主
有人同我地講唔好用膠箱養龜龜~~
因為照UV 會令膠箱放出毒素~
影響龜龜健康!

我今日終於記得問我的同事了!
佢係做化學研究的~

我問: "UV 會唔會令膠放出毒素架?"
佢話: "唔會~ 不過會引致膠老化"
我話: " 即係唔會有咩毒素放啦~ 只係老化JA!?"
佢話: " 係! 反而INFRA-RED 會對膠有影響, 有可能會有毒素放出! "
(我要問多一次係咪INFRA-RED 先~ 我卦住諗佢講UV D 野...無為意佢講係咪INFRA-RED !)

希望以上INFORMATION 對大家有用啦!!

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
jinke + 1 多謝分享

查看全部評分

沙發

紅外線[IR]期實可以係一種溫度既體現,凡有溫度者放紅外線。
紫外線{UV}係一種高能D既輻射[電磁波]。
IR高即溫度高,溫度高,可以熔化膠,膠熔化會放番D增塑劑+塑化刻,而呢D有機物或會比龜吸收[皮膚/吞食]。
UV強度高,穿透力較強,唔會令溫度上升,只會令破壞/削弱化合物既鍵合,令佢地斷鍵,姐係結構上有問題,可當做鎚仔打玻璃一樣,令D玻璃[鍵合]碎/斷,宏觀黎睇姐係膠既老化[變碎!]

多謝分享  發表於 2011-10-7 18:09
同意至極!  發表於 2011-10-6 22:38
Thanks you ^^  發表於 2011-10-6 21:24
good!  發表於 2011-10-6 21:15
回復