香港龜友論壇

查看: 1822|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

盾臂龜係唔係鐘意食d有水份既食物?

樓主
而家我個度間街市無車前草買 得番9妃
但d龜又唔like食...食小左好多野所以而家
我將d 9妃浸小小水比d龜食佢就食 點解會咁??(未浸個陣佢以經5食)
thx 仲有咩岩盾臂龜(一般街市有)
沙發
我之前都係浸9己菜才肯食...

盾要乾燥環境, 又唔肯飲水, 所以中意食多小小汁既菜, 試下生菜溝草粉, 油墨菜溝草粉, 介藍都好中意食, 介藍菜葉夠籤維,又有好多維他命A - 仲多過紅蘿蔔!! 龜要好多維他命A

Trogan collaris 芥藍/芥蘭(羽衣甘藍Collard Greens的一種)collards 238/39 6:1 (草酸13, 蛋白2.8, 纖維1.6) 纖維唔算高  發表於 2011-10-8 20:18
回復

板凳
盾龜仲好中意食 通心菜(連管心), 我睇台灣網站話 其實通心菜屬於草類!!!  好有益, 但唔好成日食, 間唔中食係OK既.  長期食唔好.
回復

地板
C兄不如小弟講下我喂食的東西.
我係多喂生菜,菜芯,白菜,耶菜.,水菓量.草粒,其他干量每日都未必一樣.
有時會喂香焦,木瓜,萍果,車前.番薯苗,SONG葉,
如有不對,希望各C兄指點,,,謝
回復

Johannchan 發表於 2011-10-8 19:17
我之前都係浸9己菜才肯食...

盾要乾燥環境, 又唔肯飲水, 所以中意食多小小汁既菜, 試下生菜溝草粉, 油墨菜 ...

我都係喂介難+9妃+草
d 9妃要浸水佢先食 但佢而家d大便有d濕 有無問題
而家呢個時間係5係無車前草賣?

大便有d濕 就要加草粉, 少D水, 或整乾燥D 個箱, 等佢吸收腸中水份.  發表於 2011-10-8 21:13
回復

回復 Johannchan 的帖子

ching 屬草類係好,,不過
空心菜, 通心菜, 78/37 2:1 (草酸691)

你要小心 尤其係 盾.....

草酸勁証明偏向草 ^^  發表於 2011-10-8 23:36
我隻盾兩日all 一次液體酸 ^^  發表於 2011-10-8 22:00
回復