香港龜友論壇

查看: 2477|回復: 7

求救!我隻盾無啦啦流鼻涕...PLZ HELP!!!

我隻盾食食下菜無啦啦個鼻噴D左泡出黎...佢咩事...WHAT SHOULD I DO!?!?

佢而家訓下醒下咁...隻眼又好似濕曬腫起左咁....

究竟佢咩事...????
加溫~~~~
回復

回復 boom76 的帖子

佢而家都自己走左埋個暖膽個位度...佢會唔會有咩事???
回復

吹波波!我睇都係冷親下o者!
都係加溫啦!!!
(如特別嚴重就用黑藥!1日滴1次,用夠7日!)
但見你隻盾size都ok!暫時加番溫睇睇先!

完全同意!!  發表於 2011-10-9 21:30
回復

回復 keita_ 的帖子

希望冇事啦......
回復

回復 蝙蝠俠 的帖子

我嗰隻今朝都係,仲喺瓷磚上有滴好似你紙上嘅綠色水
都係我唔好,轉涼仲比佢喺露台行

你隻盾依家點,加咗溫好D未?我地仲有咩可以做呢?
回復

食食下菜無啦啦個鼻噴D左泡出黎原因未必係冷親, 食物經常水份高, 而身體水份又高都會.

如果因天氣轉涼而突然加溫, 又唔夠通風都會引起過焗/中暑.  再加溫就會更焗.. 死快啲.

現在就算室外溫度下降, 但室溫都有25,6度, 晚間正正係一個好好的溫度.

唔好係唔係都KEEP住30度恆溫, 反而對龜隻完全唔好.

想龜隻健康, 日間活動時間加溫, 晚間降溫.

就算星龜都係一樣.

現在天氣開始轉涼, 但每年我所知的所見的唔係冷死龜, 而係天冷熱死/焗死龜.
回復

回復 Norrishill 的帖子

thank you! 露台風真係有D大, 同埋我都無乜加溫
日頭用100W PowerSun 都係得30C (燈下我估熱D) ,夜間室內有22-25C
係有D擔心嗰滴綠色係乜? 今朝明顯訓多咗,可能真係感親
回復