香港龜友論壇

查看: 777|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

求救...咬傷

樓主
我隻小刀蛋被咬到條頸(上邊) 有兩條傷痕 暫時仲會食野 想問應該買優碘還是龜精靈比佢好 另外由於佢既性格通常都縮入殼 根本就見唔到條頸 咁我應該點做 刀蛋size大約1.5個$1咁大
沙發

可以搵中蜂買支聚維酮碘,刺激性低,外擦即可,干養等結焦

題外話:比咩龜咬 @@
回復

板凳
回復 k1t 的帖子

用優碘,有時間就隔幾個鐘滴一次,因要滴藥水,所以日間干養,晚上才沖干淨放回水中....至於個頭的問題,你可捉住佢,將佢打直,佢自然會申個頭出來,果時就用捉佢果隻手,用兩隻手指捉住佢個頭,咁就可以滴到藥水了
回復

地板
火水. 發表於 2011-10-19 16:06
回復 k1t 的帖子

用優碘,有時間就隔幾個鐘滴一次,因要滴藥水,所以日間干養,晚上才沖干淨放回水中....至於 ...

唔係好明將佢地直既意思 姐係佢頂甲對佢我?
另爬文見到有ching話便利妥果隻碘就ok 咁洗唔洗稀釋先再整落去?
唔該晒
回復

yukashing 發表於 2011-10-19 15:56
可以搵中蜂買支聚維酮碘,刺激性低,外擦即可,干養等結焦

黑蛋= =不過隻黑蛋大過佢 起初見佢都唔係話點咬 大家見到大家會走開 點知睇少眼就出事= =
回復

回復 k1t 的帖子

你平時是打橫捉龜嘛,現在將隻龜打直,即是頭向天尾向地,這樣佢自然會申出來的了.....優碘就即是便利妥的碘酒,唔使稀釋,直接用
回復

祝龜龜早日康復吧!
回復

好多謝各位 一陣落去買枝先
回復

k1t 發表於 2011-10-19 16:13
黑蛋= =不過隻黑蛋大過佢 起初見佢都唔係話點咬 大家見到大家會走開 點知睇少眼就出事= = ...

唔系呀,我都黑+刀混養,唔好出事
回復

size唔同0.0我而家諗緊點算..雖然唔係完全黑蛋既錯 但都有d嬲佢
回復

k1t 發表於 2011-10-19 16:50
size唔同0.0我而家諗緊點算..雖然唔係完全黑蛋既錯 但都有d嬲佢

唔好嬲,天性來ge啫,少少傷,龜復原能力好好ga,注意消毒就ok

如果你個缸夠大,好翻之後你咪用格仔板系中間分隔開佢地咯

另外餵食盡量分開一隻一隻餵,一起餵爭食物咬得仲勁

我以前隻巴西女都會咬個仔,e家都不知幾frd
回復

yukashing 發表於 2011-10-19 16:57
唔好嬲,天性來ge啫,少少傷,龜復原能力好好ga,注意消毒就ok

如果你個缸夠打,好翻之後你咪用格仔板系 ...

嗯 都應該會咁做但要度下位先
回復

都係捉佢唔住,會伸個頭出黎,但一接觸到佢就即縮...點算好
另多佢條頸其實係兩個傷口 但有其中一個佢伸頭果時好似已經結左焦咁 塊皮甩左出黎,本來個傷口無流血 其實係咪姐係好返?
有無可能一口比龜咬完24小時都未過就好返呢?
P.S. 小刀蛋我16號買既 之前兩日就唔見黑蛋特登咬佢 咬佢個殼整走佢就見過一次 另一次就唔知有無咬到 黑蛋食緊缸底d沉積物隻刀蛋咁岩遊埋佢 跟住好驚咁遊走左 其實真係有攻擊性就未見過 至於琴日話咬果度其實我都無見到 只係見到佢地兩個鼻對鼻跟住一齊游走
回復