香港龜友論壇

查看: 5643|回復: 51
打印 上一主題 下一主題

盾龜叫…盾龜叫…=_=

樓主

箱左邊, 有熱點...32-35度
旁邊有抽氣扇
箱長90CM, 高40CM, 深30CM, 因為主人間房本身焗, 10尺X8尺, 故無裝玻璃門
另一箱有11" X 11" 的窗口.

箱右邊, 冷點, 長期26-28度.

初初佢個咀無黑邊的... 家陣唔知點解變左烏咀狗咁.... 抺又抺唔到..
佢長5.7CM, 重60克.
大便正常, 但排酸就隔十日排一次, 時多時少, 牙膏狀.
隔二三日浸一次水
食過一次車前, 因為驚佢太涼, 上次食完, 都唔係柯爛屎, 但有少少濕.
平時食唐生菜, 油麥菜, 芥蘭,
有時溝波菜, 蕃薯菜, (今日終於俾我買到一大包, 佢會轉食蕃薯葉做主食+其他菜+糧)
不過佢好精, 溝左糧既菜, 佢可以揀只沾有少糧的菜來食....
有時我將水果糧當JAM 咁用兩塊葉夾住呃佢食.

我既問題係..........我呢兩三日聽到隻盾係度叫..... 都幾大聲下...
似係"吱"一聲咁..... 噚日一個鐘聽佢吱左三次.....
今日只留意到一次... 因為無好似噚日咁坐係度望住佢一個鐘..

呢二日見佢有少少鼻水.
但無其他 => 張咀用力呼吸, 未有泡狀分泌分, 口入面都未有野, 條脷就好靚既粉紅色...
因為爬文見過師兄話龜叫得多唔係好野....所以而家十分擔心.........

P.S.由於我個箱係半開放既關係, 我今日拎左塊幾厚既MICROFIBRE 布, 遮左佢半邊前面, 等佢晚上瞓時, 無咁凍 (50W 藍膽).
不過, 我發現, 佢都係自己走左去屋仔同棵蘆薈中間瞓, 個頭26度左右...

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
火水. + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
燈是ZOOMED 的10W UVB
白燈唔記得幾多火......因為唔係我買, 但唔係50W 就100W
藍膽50W

每日7-17 開UVB
白燈就8-12, 1-3, 4-5 (因為驚長開熱過頭, 所以中間停一停俾佢休息).
未買造霧同温控... 因為未睇啱.....
回復

板凳
Nick 發表於 2011-11-9 01:21
白燈唔記得幾多火......因為唔係我買, 但唔係50W 就100W
藍膽50W

C兄
第1你有無諗過你D草粒散成咁 咁大塵 對盾盾既呼吸系統係咪唔係咁好呢??
第2藍膽好似唔係加熱用...??新手問題!!
第3整咁鬼多雪條棍 有咩用咁呢??
回復

地板
回復 D-hero 的帖子

1.) D 草粒買返來係咁... 我可以點?
2.) 俾個賣龜佬點..佢話可以... 晚上開左, 都有30度...
3.) 本身係想整高D, 等佢可以高D 照燈, 唔高興就去返瓷磚度照.
回復

Nick 發表於 2011-11-9 01:42
回復 D-hero 的帖子

1.) D 草粒買返來係咁... 我可以點?

1.) D 草粒買返來係咁... 我可以點? 掉左佢啦!再買 XD
2.) 俾個賣龜佬點..佢話可以... 晚上開左, 都有30度... 換紅膽 OR陶瓷膽啦 再涷D唔多掂
3.) 本身係想整高D, 等佢可以高D 照燈, 唔高興就去返瓷磚度照. 要既咩=.= 換個正常D既+溫膽洗咩去到咁高-.-

想問下你D燈座壞晒嫁?? 得中間有野既@@??
回復

唔係... 當日預左裝四個... 而家得2 盞燈MA
咪放埋一邊先LAW.
另外兩個備用.
回復

windleaves 兄 返來唷, 快D返來唷~~~~

哈哈..,呢條友一定好支持windleaves 兄xdd  發表於 2011-11-9 19:22
麻煩花兄賠個mon俾我唔該,正好飲緊水就見到你嘅貼。。。。。。。。。。。  發表於 2011-11-9 07:33
哈哈....笑左  發表於 2011-11-9 03:55
你個公仔好衰呀~~~~ haha~~但我好鍾意~~~~~  發表於 2011-11-9 01:55
回復

回復 Nick 的帖子

我都係用呢隻草粒,新嘅係好實好靚,但係如果D龜痾咗尿落去,
就會散曬,我嘅方法就係一星期清理一次,把散咗嘅清走,
如果無時間,可以考慮用紙粒
回復

回復 Sred 的帖子

我係嫌紙粒大塵先換草粒的...
我清密D 啦..
回復

回復 Nick 的帖子

我唔識接落去...

因為之前有紙粒, D 龜成日抺眼.  發表於 2011-11-9 02:58
回復

回復 Sred 的帖子

剩係 鋪瓷磚 做底材就無塵既問題.   

會唔會令佢地覺得空蕩左DD 呀~~~~~~  發表於 2011-11-9 03:22
會唔會令佢地覺得空蕩左DD 呀~~~~~~  發表於 2011-11-9 03:22
回復

回復 花次郎 的帖子

hehe!其實我而家就係咁...因為隻星之前有流鼻水,所以清曬d草粒
不過而家佢好返曬,我會比返d草粒or木碎佢哋,因為佢哋係鍾意大自然環境
又不過,我想整咗個兜先,因為方便更換草粒or木碎.

回復

回復 Sred 的帖子

我係草粒下放一層報紙, 換個陣成張報紙抽走, 都OK 方便.
回復

回復 Nick 的帖子

我都係咁,不過我想分開草粒,磚,報紙d範圍(你都係咁)
所以我想整個兜再整幾級樓梯,如果佢哋想訓草粒就要自己爬上去
回復

回復 花次郎 的帖子

我又幫幫手先!hehe
windleaves 兄 返來唷, 快D返來唷~~~~

Thx ! XD  發表於 2011-11-9 07:14
回復

幫埋你.....

windleaves 兄 返來囉, 快D返來囉~~~~

=.="" 咁多人招魂,我驚唔止佢返黎喎.  發表於 2011-11-10 02:01
回復

Nick 發表於 2011-11-8 12:21
藍膽50W

ZOOMED冇10W UVB, 亦冇咁既樣既UVB架wo.
回復

waiman 發表於 2011-11-9 05:05
ZOOMED冇10W UVB, 亦冇咁既樣既UVB架wo.

佢應該係講Zoomed 10.0 UVB
回復

Johannchan 發表於 2011-11-8 16:58
佢應該係講Zoomed 10.0 UVB

但係zoomed 10.0係6條直管, 佢果個係羅旋形管.
回復

回復 waiman 的帖子

盞燈是男友買的…係魚街買…佢記得係z字頭…咁而家即係唔知盞燈是什麼牌子……
Sure 是10.0 uvb
回復