香港龜友論壇

查看: 2321|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

新手忍者龜一問

樓主
我第一次養忍者有咩要注意
我買番黎戈陣佢有精神但係唔食野等左佢好耐佢有開口 但係係食唔到-,-食野能力好似好廢
我e+仲無買光 聽日買 仲諗住買埋暖管
請問水位要幾深
要幾暖
同埋佢食野係米甘廢-,-等等~~~
沙發
廢就死左啦~加溫至26-28度養定就開口~
同埋忍者唔凍得 如果天氣突然下降要小心SET定暖管
你下次買齊架生先買龜啦~
回復

板凳
珍惜愛護d龜la~佢可能會係陪伴你一生既(朋友)maybe長命過你
回復

地板
溫度咁低,新環境就緊係唔係幾想開口,你仲要廢廢聲!
呢d咁既天氣都唔買定暖管,由佢凍,睇黎真係要為隻忍者隻祈禱...
回復

多水都唔怕
買細粒D龜糧啦
回復

回復 tommy8862008 的帖子

我都係養忍者的。現在約9cm大,養了近一年半,一日一餐,每餐7條Nut. Max糧。水深9cm,忍者泳術高超,你由BB龜開始養的話,可由4cm左右逐漸加深。另外,忍者女女成體有45cm大,仔仔都有30cm,請為將來作好準備。
回復

乜都未有.....就買龜
要多d搜集資訊
回復

要做足準備才買,唔係好易死
回復

回復 ja7344 的帖子

WA 真係會有45 CM 咁大-0-0-0- ???
回復

tommy8862008 發表於 2011-11-10 21:52
我第一次養忍者有咩要注意
我買番黎戈陣佢有精神但係唔食野等左佢好耐佢有開口 但係係食唔到-,-食野能力好 ...

我都有養忍者, 初時隻忍者返來唔肯食糧, 只食蝦乾. 之後每日嘗試餵糧, 試左足足14天先肯開口食糧, 所以你剛買回來時, 不用急著餵食, 等佢熟悉你家環境, 肚餓就自然會開口.
你有無爬文架, 我養龜前都爬左好多次, SET好晒野先買隻龜返來養佢.

到左冬天, 係龜苗都要比暖管過冬的, 唔係會好易冷病或凍死的.
我隻忍者同紅肚同住, 水位半個缸多些, 只要加返個陸地比佢地休息, 就OK.

唔係隻隻龜食野都咁準的, 我有幾隻龜都係咁, 食野時開口幾次先食得一粒, 咪由佢囉, 總之佢最後都食到咪得囉. 食唔到就話隻龜廢, 究竟你鍾唔鍾意佢架!!!!

係架, 忍者成體都幾大隻的, 要諗清楚先好養.

回復