香港龜友論壇

查看: 1224|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

哥倫比亞紅腿!

樓主
各位師兄請問哥倫比亞紅腿係吾係吾需要好以櫻桃紅腿甘濕呢?大約要幾多溫度呢?

沙發
2種養法差不多。。
回復

板凳
cole121 發表於 2011-11-18 02:37
各位師兄請問哥倫比亞紅腿係吾係吾需要好以櫻桃紅腿甘濕呢?大約要幾多溫度呢?

...

不用太濕的keep住50-60%就得,但平時要有個淺水盆在缸內比佢地濕下身
回復

地板
Hata 發表於 2011-11-18 09:42
不用太濕的keep住50-60%就得,但平時要有個淺水盆在缸內比佢地濕下身

濕度50-60%叫做乾燥, 長期呢個濕度你隻紅腿頭會脫皮, 又會增加隆背既機會

紅腿keep住70-80%濕度就差不多了...

認同. 濕度要70%以上為隹. 但如果KEEP 唔到濕, 放水盆加定時噴水加濕都可以.  發表於 2011-11-18 10:44
回復

ericboy 發表於 2011-11-18 10:21
濕度50-60%叫做乾燥, 長期呢個濕度你隻紅腿頭會脫皮, 又會增加隆背既機會

紅腿keep住70-80%濕度就差不多 ...

我對紅腿無脱皮因為佢地覺得朝會自已走入水盆玩哥紅不像纓紅要高濕度
回復

Hata 發表於 2011-11-18 11:52
我對紅腿無脱皮因為佢地覺得朝會自已走入水盆玩哥紅不像纓紅要高濕度

我真係好想知點解哥紅會唔同櫻桃紅? 請解釋...
回復

ericboy 發表於 2011-11-18 15:19
我真係好想知點解哥紅會唔同櫻桃紅? 請解釋...

兩隻都唔同祖先可能一樣,但個殼又唔同,住的地方又唔同大咗size又唔同,我都講咗只要有水盆在內以經足夠日常保濕. 有射燈有熱膽你要去到濕度80-90%除非用水養,泥你都要成日保水嗱.
每個人養的方法唔同你又何必想你個套一定對人哋一定錯呢?
回復

大家好!50-60較為亁了一點!我經驗是櫻桃比哥紅須要再濕一點!我估各師兄只想表達紅腿須要的最佳濕度!養豹濕度90都不會即時有問題!但問題會慢慢出現!當然每個體的耐濕亁、耐溫度的能力都有不同!但亁濕都好最重要通風做得好!
回復

no4wai 發表於 2011-11-18 20:27
大家好!50-60較為亁了一點!我經驗是櫻桃比哥紅須要再濕一點!我估各師兄只想表達紅腿須要的最佳濕度!養 ...

認同, 紅腿好明顯係要較高濕度...

樓上說養龜係有好多唔同方法, 不過我覺得最後養得好唔好係要用經驗來驗証...
回復

Hata 發表於 2011-11-18 09:42

我有隻哥紅,,, 佢好鐘意成日都係個水盤上..... !!!
回復