香港龜友論壇

查看: 4795|回復: 43
打印 上一主題 下一主題

我隻豹唔食野可以點做?

樓主
我養左陸龜唔係好耐,開頭唔識比左幾日生油墨菜佢食,經爬文後發現係唔得既,諗住比糧佢食,但佢係唔食,我啲糧有zoomed出既陸龜草糧 + r牌水果糧 + 牧草,但佢始終都唔食,菜佢就食,一個星期無食野了,我可以點做呢?謝謝。

另外依家我只有一支燈,係normal 45w zoomed, 我有咩要加?uvb?
沙發
你可以比個D芥蘭拒食!有營養D同埋你要裝多個60w加熱燈!
回復

板凳
mfyeung818 發表於 2011-12-14 13:43
我養左陸龜唔係好耐,開頭唔識比左幾日生油墨菜佢食,經爬文後發現係唔得既,諗住比糧佢食,但佢係唔食,我 ...

最好有暖毯!暖毯可以喺龜龜食完野后開1,2個鐘!容易燒化!同埋拒食野時你要開住燈
回復

地板
你可以整碎晒d糧再撈落d菜度(菜可以唔洗咁碎)
等佢慢慢接受d糧先
uvb係必需既
如果有setting相就最好啦
因為唔知你個箱幾大同有d咩?
回復

回復 mfyeung818 的帖子

即係咩都唔食就係食油麥?
如果係可以試下 : 剪碎d油麥+你想佢食既野落去撈埋一兜
開始時唔一定要佢食d糧 or 草 作用係想等佢誤食+聞慣d味 比例開始時可以70%菜30%糧or草
慢慢試 唔食唔緊要 日日都撈比佢食 慣左就會食 糧+草比例慢慢增加 希望成功!
45w燈照到箱溫幾多? 夜晚開咩燈?
uvb係一定要有的 除非你肯定可以日日有太陽佢晒
回復

健康的龜唔食野,兩個字——混,餓
混:將隻龜唔鍾意食既野混入距鍾意食既野入邊,逐漸加大比例
餓:餓到開口為止
回復

mfyeung818 發表於 2011-12-14 13:43
我養左陸龜唔係好耐,開頭唔識比左幾日生油墨菜佢食,經爬文後發現係唔得既,諗住比糧佢食,但佢係唔食,我 ...

UVB都冇就真係爭D囉~
回復

我買個時個人話净係要個支燈就可以,依家箱溫大約27左右,直射個位大約30度。我夜晚都係用同一支燈。我應加咩燈?要加多個燈罩or換燈膽?我個箱係最細個隻爬虫箱。
其實佢係咩菜都食,只係唔食糧。
回復

黑椒仔 face
回復

mfyeung818 發表於 2011-12-14 15:54
我買個時個人話净係要個支燈就可以,依家箱溫大約27左右,直射個位大約30度。我夜晚都係用同一支燈。我應加 ...

你個箱幾寸?
回復

mfyeung818 發表於 2011-12-14 15:54
我買個時個人話净係要個支燈就可以,依家箱溫大約27左右,直射個位大約30度。我夜晚都係用同一支燈。我應加 ...

你係係邊到入架?
咁就緊係吾係只要一支燈就掂啦`
係要: uvb燈.陶擔,,
係冬天果陣,又要陶擔呢啲等等`
不過如果你係用陶擔,要小心會太乾.
仲有你個箱太細既話,會好昜無得做冷熱地方喎,,`
回復

日日幫佢浸水,,浸完會好胃口啲  唔食戈d都會開口食
回復

請問你說這一星期無食野, 是什麼都沒有食嗎? 連菜都沒有..?
可否提供多一點的資料給大家分析..?
1. 是什麼陸龜? 有幾大?
2. 環境設置如何? 就只有一zoomed燈, 沒有其他設備了..? 晚上有沒有暖燈? 空氣流通情況?
3. 日和夜在龜缸熱區和冷區溫度如何? 濕度?
4. 生活習慣如何? 什麼時候餵食? 有沒有浸水?
5. zoomed 草粒糧是如何餵? 整粒餵? 還是磨成草粉? 有沒有加入菜裡面? 是那一種牧草? 牧草幾大條幾粗?

如果你的是小龜, 若你沒有把草粒糧和牧草磨粉, 小龜的腸胃是消化不了的.. 他當然不吃..因為他根本食唔倒, 太硬會整傷腸胃.. 小龜可吃70%新鮮草菜 + 30%牧草粉/草粒糧粉..

另外過去一星期天氣冷, 如你沒有加溫, 陸龜在溫度低的時候也不會吃東西, 因為龜龜雖要在32-35度的熱燈下讓身體進行消化.. 加溫時也要注意濕度..
回復

我係香港人呀!! 我隻係豹龜黎, 大約7.5cm長, 5.5cm闊, 82g重.
我現在只有一支燈, 冇其他燈, 我應該買咩燈?
我見到個箱入面大約26-29度到, 濕度大約30, 箱呎吋為30 x 30 x 30cm
我每日都會早上餵佢, 隔日都有同佢浸水, 但近來我都冇比菜佢食, 只係比zoomed出既陸龜草糧 + r牌水果糧 + 牧草, 我有加少少水等佢溶開, 但佢都係唔食
我應該點呢? thx~
回復

回復 kongisaac 的帖子

咩樹幹???
回復

有冇師兄可以話比我聽即係應該點做呀?! THX~
回復

有冇師兄姐可以教下我呀?
回復

其實你可以睇返舊post,就會知自己要咩,講真,如果你24小時都係著住光比佢,佢唔知幾時要訓幾時係夜晚,都幾精神折磨
回復

mfyeung818 發表於 2011-12-15 02:31
我係香港人呀!! 我隻係豹龜黎, 大約7.5cm長, 5.5cm闊, 82g重.
我現在只有一支燈, 冇其他燈, 我應該買咩燈? ...

你的小豹龜是底甲長7.5cm嗎? 如果係, 佢好似太瘦了.. 至少要過130g..
現在的燈是什麼燈? uvb? 熱燈? 陶瓷燈? 幾多w? 最細的爬箱是幾大?
龜箱內要有熱區(熱燈下的小區塊)32-35度(龜需要這熱度來進行消化), 冷區要26-28度..
讓龜龜自己選擇需要的溫度.. 要有一清潔淺水盤給龜龜自由進出 - 浸水/飲水..
濕度太低, 至少要做到45-55%, 師兄們都說要去到60%才好...

在這低濕度的天氣, 我每天都幫我的小豹龜浸2次30-33度的暖水, 每次20-30分鐘..
在缺水, 加上不夠熱度去消化的情況下.. 龜龜當然不吃了..
還有最重要的 - 小龜主食為多種類鮮草鮮菜, 加幼嫩BB牧草/草粉..
我來你可以做的是先補水, 補濕, 加溫.. 再改變食材試下啦..
( 你的小龜可能太乾-太輕了, 可以的話, 這2天每天浸3-4次水.. )

請好好爬文, 盡力改善小龜狀況, 環境吧.. 加油!!

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
hyy + 2 熱心助人

查看全部評分

回復

toast 發表於 2011-12-16 23:40
你的小豹龜是底甲長7.5cm嗎? 如果係, 佢好似太瘦了.. 至少要過130g..
現在的燈是什麼燈? uvb? 熱燈? 陶瓷 ...

咁我係咪應該買多支燈for夜晚?應配咩燈泡?而我日頭個支又應配咩燈泡?

另我應點加濕?thx
回復