香港龜友論壇

查看: 5031|回復: 21

半開放式龟箱setting

剛搬屋有地方, 想在廳用木柵圍50cm*100cm地方, 放一個40*30*30cm 木箱用陶瓷灯保温和加濕, 龟可以自由出入. 外面用節能UVB 和兩个60W射灯保温.  依个setting, 香港冬天得唔得 ?
shutterlo 發表於 2011-12-14 17:50
剛搬屋有地方, 想在廳用木柵圍50cm*100cm地方, 放一個40*30*30cm 木箱用陶瓷灯保温和加濕, 龟可以自由出入. ...

用陶瓷燈保溫和加濕???
一個75W或者100W鹵素燈應該會好過兩個射燈
回復

兩个cover范圍多D
回復

如果有ching 有近似setup, 比D意見. Thanks !
回復

Shutter 你既諗法同我而家既settins好近似
而家龜龜so far 過冬都無乜問題,
閣下可以先睇睇下面既相

房間入面放UVB, 佢鐘意入面訓, 所以可以曬夠10個鐘,
再加一個籃膽, 熱力比較溫和, 無咁易乾蒸, 夜晚可以長Keep 28度, 濕度50左右
之前用過陶瓷膽, 濕度好易跌到20-30, 所以無用,
至於紅膽, 我隻龜比較奇怪, 用紅膽佢會驚, 一開燈即刻就老, 所以轉返最好既藍膽

客廳方面我都係一個紅膽75W加一個飛利普75W, 加上外面有太陽光, 有足夠32-35度既溫度比佢食早餐
佢朝早7點準時起身會拍個缸叫我比野佢食

咁耐以黎龜龜未試過傷風, 個人覺得傷風問題係焗親所以噴波波
半開放絕對夠通風, 誠意推介

p.s 記得加時間制, 紅膽藍膽冬天長開, 夏天可以唔洗, UVA UVB就朝早6:30到晚上6:30
希望可以幫倒你..
如果有錯請其他師兄師姐修正一下

噢! 豪宅。  發表於 2011-12-16 15:41

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
anthonywoo + 1 多謝分享
ashbone + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

回復 奇門 的帖子

資料好有用! 唔該 ! 請問, 前幾日只有10c. 可以keep幾度和濕度?
回復

shutterlo 發表於 2011-12-15 10:27
回復 奇門 的帖子

資料好有用! 唔該 ! 請問, 前幾日只有10c. 可以keep幾度和濕度? ...

我因為放響房, 但房有對流窗, 房入面長期只開一個窗
所以室內溫度keep倒23度左右

而呢幾晚咁凍
開頭我都有d擔心, 不過夜晚只係跌多少少度,
開埋紅膽令整個龜地盤keep溫, 加埋藍膽大概都係跌到25度左右,
龜龜絕對頂得住, 有晚藍膽燒左, 去到21-22度, 嚇到我mea咁, 但龜龜都無事

濕度方面, 我買左個加濕機, Toast師姐又教左我用濕無巾放箱
再加上我得閒就會噴濕個環境, 所以都可以keep倒 40-50
如果你見太乾~~~浸水la!

前排我要出差, 咁橋有兩日完全無人響屋企, 亦係最凍既時間
龜龜響無野食無人理佢底下, 訓足48小時, 都無乜事
回復

回復 奇門 的帖子

師兄熱心分享抵讚

我一聽倒有師兄想玩半開放式就好開心~~XD  發表於 2011-12-15 10:59
回復

我的爬箱分享

俾D意見

又靠窗又開開放式~ 讚讚讚  發表於 2011-12-15 12:02
回復

個人覺得只要間屋係超通風, 已經可以少一樣野煩, 果樣係吹泡泡...
回復

睇過不小木箱都覺得唔放便! 現在可以放心setup!
回復

我去過花地睇過d大木箱, 感覺好一般, 又多木屑, 做工一般
結果我都係自己用PVC做一個
回復

師兄個settings 整成點呀?
回復

未開工. 人在大陸. 其实一直用大膠箱養,  前排特冬 所以并兩个大紙箱再放膠箱入去作臨時用, 長開60W灯都係20c  所以擔心半開放得唔得  用買木DIY一个平臺  完成一定post  今個星期六睇料  
回復

奇門 發表於 2011-12-15 01:34
閣下可以先睇睇下面既相

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=24219 同你交流下~
想問問,你裝紅膽的燈座系邊度買?幾錢?
可否透露你個箱的尺寸,同埋系系邊度買?
你個webcam同我既一樣,你系咪都系開住motion detection來影隻龜噶?
多謝分享
回復

環境好好y,d龜實中意見
回復

奇門 發表於 2011-12-15 01:34
閣下可以先睇睇下面既相

相對....我的是木屋,恨死人喇
http://blog.yahoo.com/_6E7I4MO5JMOLXHKSLRO4HKT4AQ/articles/146254
回復

iamnero 發表於 2011-12-16 15:29
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=24219 同你交流下~
想問問,你裝紅膽的燈 ...

哈哈, 個紅膽燈座好有趣架
去深水步鴨記
有好多燈賣果度,
一條果個係加長線

另一個係插左

加埋大概$45就得
再加個時間制開關$60
仲有單插拖板, $80

個箱其實係去搵人界的
105cm x 50cm x 13cm
一塊塊買返黎, 再用AA 超能膠癡好佢, 簡單方便
不過我都係加左個爬廂響入面, 可以擋風, 打穿晒d 玻璃, 剩返尾後最大果塊唔打碎...
(就係呢塊野比隻龜朝早打到我醒為止..)

我用緊三個Web cam長開電腦用iphone apps Mobiscope睇
另加一個Ip Cam 可以左右調節, 都係iphone睇
出差時可以Mon實隻衰野
回復

個Web Cam 會睇到咁既情況:

回復

奇門 發表於 2011-12-16 16:29
哈哈, 個紅膽燈座好有趣架
去深水步鴨記
有好多燈賣果度,

多謝曬!
回復