香港龜友論壇

查看: 2706|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

求救: 高冠疑似交配...但流血 了!!!! 18+ ><

樓主

C兄..請問點解會流血 ge!! 會唔會有事家??  是否交配成功??!

小弟ge2隻高冠養左半年左右...一向健康正常..從小開始混養..一直相安無事..但剛剛先發生哩個情況>M<

母..流哂血

母

公.有少少血係肛門位

..............血...

PLZ HELP!!!

沙發
會唔會好似人咁爆處女血=3=

like! haha  發表於 2011-12-15 15:09
回復

板凳
隻仔好粗魯喎.
回復

地板
殺破狼 發表於 2011-12-15 13:17
會唔會好似人咁爆處女血=3=

係咪真係會家??>~<
回復

有無c兄答到我ar??!   我可以做D咩哩2家?
隻''拿''今日食少左野..好擔心><
回復

小弟的小小心得:

高冠(公)是非常咸濕 ,可以1(公)對4(女)以上...

隻(女)還沒有順要,所以比(公)...來了(交配),所為(1個得10歲的少女一樣)

所以要分開..它們

如果(女)高冠的身體露出像鳥蛋的藍色斑點時就表示要交配或
(女)高冠的頭冠及背會出現藍色的斑點...

如果她不願交配.(女)高冠會大聲嘶叫.前後搖動樹枝...

馬上把母高冠移開,懷孕的(女)高冠體色會非常鮮豔...大多數(女)高冠產前不吃東西

ching留意一下??

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
豬仙人 + 4 熱心幫助

查看全部評分

回復

vincentlaw 發表於 2011-12-16 21:47
小弟的小小心得:

高冠(公)是非常咸濕 ,可以1(公)對4(女)以上...

Thx so much ar Ching!!! 隻''拿''真係有你講ge藍色斑點ar!!!
想問下係咪好似咁ge 顏色.??...隻''拿''哩幾日真係變左咁..但我又唔肯定><'''

回復

ching留意一下??

分開..它們...

當(女)高冠的預產期接近時.(女)高冠的下腹會像一個棒球.像肚子快要爆炸一樣.

可產10 到60顆蛋.(女)高冠會在交配後的15天到30天產卵.

回復

回復 vincentlaw 的帖子

已分開佢地 la!!!  希望會生到la...我扒網頁睇過話要買D泥比佢扒來生蛋..我想問佢係咪好快會出現哩D情況家? 我要有D咩準備ar??..我係用緊水苔做底材..有8cm到厚,,ok ma??!!
回復

hey_jacky 發表於 2011-12-17 21:17

已分開佢地 la!!!  希望會生到la...我扒網頁睇過話要買D泥比佢扒來生蛋..我想問佢 ...

你可以留意到隻乸長時間在下面咁你要快些準備生蛋盆.
8 cm 太淺, 除非你個裝泥/苔盆夠大. 因為如果生得有20幾粒以上就不夠位置.

謝謝!! 我會準會定個深D ge泥盤比佢生la!!  發表於 2011-12-20 09:09
回復

回復 hey_jacky 的帖子

沙土要潮濕到足以構成堅固.但不要淹水.因為剛產下的蛋沾到水很容易腐.
要放一些樹之能讓(女)高冠爬上去但不能高過大盤.

當產日來時.(女)高冠會在沙土中挖洞.挖到她喜歡的深度.然後在洞裡產卵.然後埋好.

產完卵之後要趕快把(女)高冠安頓好.這樣不會過度緊張.要確定(女)高冠產完卵之後有水喝.把(女)高冠安置好之後.
要小心的把蛋取出來孵.

若是有難產.只有一種方法.剖腹取蛋[要再17小時以內完成].仍可孵化.可是這樣就讓(女)高冠...死亡

孵蛋:

溫度一定要準確.白天要攝氏24到攝氏27度.晚上則要攝氏24度.若溫度過高孵化機率很低.並提高畸型率.若溫度過低.
會讓濕氣太高.而讓蛋壞死.

孵蛋的基質可以用泥土.但注意.要隨時保持蛋的乾燥.除非是破殼前的滲水洙現象.最好是用孵蛋器.

蛋要花5-9個月孵化.前4個月.每週觀察蛋一次.之後每週二次或三次.蛋在孵化前會萎縮並有水珠.
它將通知其他蛋一起孵化.不久.蛋就會裂開.然後一群可愛的新生命就出世...

師兄,好有經驗  發表於 2011-12-20 12:23
好專業 非常詳盡!!謝謝~:)  發表於 2011-12-20 08:57
好有心機, 非常詳盡.  發表於 2011-12-18 10:53

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
ashbone + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

好勁ar c 兄!!!!

另外想問下D沙土要點keep個濕度..我知道D水又唔可以掂到D蛋...咁咪好高難度??..

加果D水會唔會好難平均分佈係D土度架><

用濕草苔蓋頂, 有保濕效果.  發表於 2011-12-20 10:10
回復

回復

hey_jacky 發表於 2011-12-20 09:05

好勁ar c 兄!!!!

最好是用孵蛋器.
將大盤放在魚缸內,加燈和噴水,噴在魚缸....不要噴在大盤內..
祝ching做爺爺...
回復