香港龜友論壇

查看: 1421|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

原來小學雞真係好乞人憎...

樓主
成日都聽講人講小學雞乜,小學雞物..我都冇咩感覺......但係呢排接觸多左青少年..終於真正見識到咩係小學雞,真係好乞人憎!!!!!!

好心幫人仲比人黑口黑面對待,冷言冷語, 又要比人寸, 真係唔知呢個仲係咩世界...........真心付出,想幫下人唔係為左要人讚,要討好咩人, 但係至少好聲好氣對人得唔得??一句唔該識唔識講??呢D係禮貌、尊重!!!!!

好想講一句:好心著雷X(唔記得點打..), 好人冇好報啊!!!!!

好想抒發下情緒!!!!!!
個人意見,不喜勿插.....謝謝!!

「劈」  發表於 2011-12-21 17:31

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
yuk郁 + 2 ^_^以寬容既心接受成長中的小雞.
工友 + 2 劈! sh

查看全部評分

沙發
所以收錢就係對得著自己, 對得天地既回報!

以前我都會好容易幫人, 但同你一樣..  所以要對得著自己就係$$$$$$$$$$$, 有錢收.. 我話知佢有冇禮貌呀!!

記著.......  $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
回復

板凳
Norrishill 發表於 2011-12-21 17:26
所以收錢就係對得著自己, 對得天地既回報!

以前我都會好容易幫人, 但同你一樣..  所以要對得著自己就係$$$ ...

我冇$$$$收O架....

仲要D人要求呢樣果樣,我唔係應份做O架,義務幫人, 冇名冇利,仲要比班小學雞寸,要求多多,黑口黑面!!!!!!!

真係好嬲又好唔開心!!
回復

地板
對邊d手 用邊d手法
回復

我覺得一係你就唔好幫人  拎個心出黎幫左就唔好求人地點對番你
人地有冇家教人地事 你理到@@?你幫左人應該係覺得充實自己 人地有冇禮貌so what ?
咁介意幫左人又要嘈既  不如照上面師兄講  收錢咪對得住自己

x10  發表於 2011-12-22 01:21
x2  發表於 2011-12-21 21:04
回復

~阿民~ 發表於 2011-12-21 17:44
我覺得一係你就唔好幫人  拎個心出黎幫左就唔好求人地點對番你
人地有冇家教人地事 你理到@@?你幫左人應該 ...

但幫左人講句唔該都系天經地道吧= =..
回復

大人有大量…唔洗咁介懷呢d小雞…
forum冇左小雞會好悶架…
回復

而家好多小學雞都係富二代...好鐘意搵錢「掟」人....
回復

sukky 發表於 2011-12-21 17:58
但幫左人講句唔該都系天經地道吧= =..

甘就要睇性質啦,如果人地根本唔需要你幫,你又格硬幫人的話,人地唔講唔該你都唔怪得人
回復

成件事係點你又唔講,你想比人知D咩?小學雞有好多唔同既定義,佢唔一定係小學雞,只係佢係一個白癡!唔通你幫個白癡都唔知?
回復

~阿民~ 發表於 2011-12-21 17:44
人地有冇家教人地事 你理到@@?你幫左人應該 ...

做人有禮貌、懂得尊重人係一件好基本嘅事, 唔係人同動物昆蟲有咩分別?????

我一早已講過幫人冇錢收,自己願意, 我花左好多時間幫人做野(義務性質,咩內容就唔講啦..), 一分錢都冇收過, 一切開支都要自己比,  我想收錢都冇人會比!!!!!況且我唔想亦唔會收!!!!!!!

一早講明想抒發下, 因為班小朋友嘅行為真係好睇唔過眼......而家呢個係咩社會、咩教育制度????? 而家d小朋友可以變成咁樣?基本做人禮貌都唔識...

回復

香港日日都咁多雞哥,個個都勞氣,嬲到死都唔掂啦...
香港人放鬆d吧啦,既然無法改變就做好自己算啦...
回復

有D高級會員扮老屎忽重乞人憎,我响其他網都遇過果D蛋散~~~
回復

迷你~ 發表於 2011-12-21 17:21
成日都聽講人講小學雞乜,小學雞物..我都冇咩感覺......但係呢排接觸多左青少年..終於真正見識到咩係小學雞, ...

其實是我們的教育和社會出了問題, 小朋友與生俱來一張白紙, 是我地父母教育的責任, 有其父必有其子, 冇錯.
借幾句經文, 大家參祥下:- 不自見故明, 不自見故彰, 不自伐故有功,不自矜故長.
回復

我都了解樓主心情,做晒野唔該冇句要求多多確是有點難以接受
人很難沒有私心吧,即使幫人亦很難出於100%熱心,可能私心在於很簡單的一句唔該+滿足感吧
回復

回復 花王 的帖子

無錯, 的確係父母問題, 但港人往往只係睇表面, 唔識得深入了解, 見到係小朋友錯, 就認為係佢本身問題, 眼見而加既父母為生而生, 生之前唔諗識唔識教, 有無時間教, 生左之後又唔理, 令到街上充斥住大量[有父母的孤兒], 咁佢地又點能夠學好呢。
回復