香港龜友論壇

查看: 4439|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

我咁樣既SETTING有冇問題呀?!

樓主

唉...養左我家的豹龜已經有兩星期, 但一直對家中的SETTING改進中. 但依家有一些不足, POST兩張相比咁多位師兄/姐指教下.

我個爬箱係30 X 30 X 30CM, 有一支ZOOMED UVB 10.0 & 一個100W既紅膽. 熱區大約34度, 冷區大約25度, 熱區對角位大約28度. 有溫控控制溫度. 濕度方面有保濕器, 但KEEP濕度都幾難, 之前聽師兄講話底材係樹皮會保濕啲, 但我覺得係冇咩用, 就算我係紅膽下放水, 係樹皮上噴水都係冇用, 濕度都係好底, 唔開保濕器只能做到20-30度濕度. 開保濕器先KEEP到50-60度濕度, 師兄/姐們你地係點保濕呢? 你地會長開保濕器?

但係正到現在, 豹龜仔都係唔係好食野, 唔知係咪因為我混埋其他菜, 如車前草&野菜加油墨菜, 之前只係比油墨菜佢都會食既. 我之前爬過文話啲陸龜吹波波可能係感冒, 我的豹龜都有咁既情況, 但冇流鼻水, 我應該點做呢? 唉...功煩惱.

PLS HELP!! THX~
沙發
哈哈 首先地方太細XD!!!!

不過呢 你咁細地方都做到冷熱點?
100W紅膽 我見到辛苦 新返屋企試下全黑靜養啦(用陶瓷膽 不過就會乾D)
我用濕毛巾加水盆 KEEP住30-50度濕度~
回復

板凳
焗爐一個.....

有冇風扇?
回復

地板
烏龜的 發表於 2011-12-25 01:34
哈哈 首先地方太細XD!!!!

不過呢 你咁細地方都做到冷熱點?

師兄, 我係咪應該換一個大啲既箱呢?!
另外點解見到紅膽就辛苦呢?! 我之前用75w藍膽, 但熱點係冷個時得返29度, 所以先用呢個紅膽!!
我應該點呢?!
回復

Johannchan 發表於 2011-12-25 01:39
焗爐一個.....

有冇風扇?

師兄, 我已經柝左爬箱前面個啲玻璃, 咁都會好焗? 請指教!!

係抽唔到焗氣走... 12吋方箱... 真係好細-.-"  發表於 2011-12-25 07:35
回復

mfyeung818 發表於 2011-12-25 01:50
師兄, 我係咪應該換一個大啲既箱呢?!
另外點解見到紅膽就辛苦呢?! 我之前用75w藍膽, 但熱點係冷個時得返 ...

咁你可以就最好啦~~
你養佢都預左佢大架MA!!!
全黑啦~其實龜係睇到紅色 又有光 都會訓得冇咁好~~
雖然可能影響唔大 但可以做到咪做好D囉~

agree  發表於 2011-12-25 02:04
回復

烏龜的 發表於 2011-12-25 02:01
咁你可以就最好啦~~
你養佢都預左佢大架MA!!!
全黑啦~其實龜係睇到紅色 又有光 都會訓得冇咁好~~

師兄,除左紅膽問題&箱既大細問題仲有冇咩可以做爬好啲?
回復

咁養法隻龜冇事先出奇
1. 個缸咁細用50w紅膽都嫌勁,何況100w?
2. 全日34度焗龜死梗,要有日夜温差。日頭用射膽30-33度,夜晚先用紅膽,低唔過24度就得
3. 請盡快換箱,至少60cm
以上係一隻正常個體應有的環境
我唔知你隻豹係呢個地獄環境有幾耐
病到咩情況,留待其他高手幫你
回復

kahnballack 發表於 2011-12-25 02:08
咁養法隻龜冇事先出奇
1. 個缸咁細用50w紅膽都嫌勁,何況100w?
2. 全日34度焗龜死梗,要有日夜温差。日頭用 ...

O...原來係咁。其實我都係琴日先換呢個100w既紅膽,等我即劇換返個燈膽先。thx ching
回復

個家太細太細拉 =[ 大DD會比較easy做到理想濕度
回復

Thx 咁多位師兄/姐,但其實有冇一套setting可以比我跟住執呀?我已經買錯左唔少野了。
回復

今日買左個新龜箱, 同配左個75W陶瓷膽. 師兄們睇下呢個SETTING得唔得?!
另想問下我應唔應該打開龜箱上面個蓋呢?! THX~

真有錢  發表於 2011-12-27 01:07
回復

mfyeung818 發表於 2011-12-25 23:47
今日買左個新龜箱, 同配左個75W陶瓷膽. 師兄們睇下呢個SETTING得唔得?!
另想問下我應唔應該打開龜箱上面個 ...

感覺上已經好好啦!!~
回復

個箱大左,管理方便D
回復

師兄/姐們, 我想請問一下夜晚洗唔洗較返低溫少少呀?!
因為依家熱點大約33度左右, 我有溫控, 洗唔洗係夜晚KEEP返低溫少少?! OR由佢自己行去岩溫既地方? 因為箱中有啲地方得25度!!
另想問一下, 頂部既蓋開唔開好呢? 唔開會唔會太焗呢? 請指教, 謝謝.
回復

我發覺就咁用加濕機直噴水氣入去都幾凍下,
所以唔敢咁樣做
d空氣太易扯得太凍

見你即時換龜箱, 值得一讚~

最好唔好太焗...焗先會感冒(超個人意見), 我隻龜仔23-25度都訓得好好, 係濕度仲未掌握倒~
回復

回復 mfyeung818 的帖子

我果龜箱同你一樣,上蓋我會留番少少隙位,等個箱無咁焗。不過濕度都令我好頭痕,成日跌到好低。
回復

奇門 發表於 2011-12-26 01:29
我發覺就咁用加濕機直噴水氣入去都幾凍下,
所以唔敢咁樣做
d空氣太易扯得太凍

用加濕機又真係會幾凍,但我睇過都係射到個啲位先會咁樣。射唔到個啲位就冇問題,但濕度仲難攪過溫度,都唔知點攪先好!
回復

星爸BB 發表於 2011-12-26 01:42
回復 mfyeung818 的帖子

我果龜箱同你一樣,上蓋我會留番少少隙位,等個箱無咁焗。不過濕度都令我好頭痕, ...

係lor, 濕度真係好難攪
回復

mfyeung818 發表於 2011-12-26 01:57
係lor, 濕度真係好難攪

可以做既都做晒, 我已經有兩部加濕機

唯有勤浸水~
回復