香港龜友論壇

查看: 4195|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

赫曼痾蟲,請問可以怎醫

樓主
今晚用暖水浸龜時,赫曼如常大小解,之後在水中發現一條蛔蟲,請問各位可怎樣杜蟲?
沙發

蛔蟲, roundworm, 用Fenbendazole, Fenbendazole係新的WHO認可杜蟲藥, 對身體冇乜大反應, 身體吸收量好低, 安全, 我每2-3個月食一粒(因我家太多寵物及爬蟲), 任何藥房都有賣,成藥(非處方藥), 叫做Verimflu (Fenbendazole 500mg), $20-25/一粒, 用切半方法計, 龜食40-50 mg/kg(每公斤重), 口服, 2星期後再服一次, 然後2星期後再服一次.

可參考爬蟲及龜藥量指南:
http://www.anapsid.org/resources/rxdose.html
回復

板凳

Verimflu(Fenbendazole 500mg), $20-25/一粒, 用切半方法計:

500mg/2, 250/2, 125/2, 62.5/2, 31.25/2, 15.63/2 ....

用匙羹壓磨成粉, 混合小量蒸餾水, 強餵龜龜.
(另需針筒一個, 及美女助手一名)

[youtube]87cVmunSbTw[/youtube]

回復

地板

回復 Johannchan 的帖子

你一黎就教呢招,我驚你嚇親人喎 , 唔想太複雜 就落魚街買樽 AZOO 杜虫藥,$90-100

之間, 樽邊有說明,內有一膠匙 可被你量份量,跟你龜體重 就返個份量 加藥粉係你隻龜鐘意食既

食物到,被佢食就得,如果你隻龜已經到左唔開口食野階段,先用 Johannchan 條片個做法.
回復

回復 花次郎 的帖子

花師兄, 你講得好岩!!!!  我強餵係方便自己計藥量. sorry....

另外, AZOO用乜成份, 我地根本唔知, 我睇過冇寫!!  掃蟲王就寫左用Levamisole HCL ~1966年隻舊藥, 好毒(人類藥中已禁用), 我個friend毒死左隻變色龍.
回復

花次郎 發表於 2012-1-3 01:16

你一黎就教呢招,我驚你嚇親人喎  , 唔想太複雜 就落魚街買樽 AZOO 杜虫藥, ...

絕對同意, 唔使溝唔使切, 按爬蟲藥上服用指引是最安全又簡單.
回復

我都有樽,成份真係一個迷,樽身乜成份都無寫,如果齋睇佢包裝,唯一可信係寫明 有 ISO-9000

同 ISO14000 認證,剔除呢樽野既包裝同成份,睇返AZOO呢隻杜虫藥係呢個壇口碑,好多壇友都

用過(包括我自既龜)都算係一致好評(至小無龜因呢隻藥而毒死過案出現)當然用不用係個人自

由,無人強迫你用既.

多謝花師兄指點 ^_^  發表於 2012-1-3 01:46
回復

花次郎 發表於 2012-1-3 01:16

你一黎就教呢招,我驚你嚇親人喎  , 唔想太複雜 就落魚街買樽 AZOO 杜虫藥, ...

魚街商家最like花公子你這樣的
回復

Johannchan 發表於 2012-1-3 01:20
回復 花次郎 的帖子

師兄, 你講得好岩!!!!  我強餵係方便自己計藥量. sorry....

今次我同意你,自己計量同用藥無想像中咁難。
再講,爬蟲用的藥,點會有人用嘅藥安全同有效。好多甚至係人淘汰嘅藥先輪到動物用。
回復

回復 windleaves 的帖子

人地問得,杜虫知識當然有限,唔通有近路唔走帶人行遠路咩,當然搵個直接簡單既方法被人,

如樓主如能用到 Johannchan 方法就唔需要上黎問,我只睇可行性 黎提議方法.
回復

我認同妳所講同理念,請容我舉個例:"人地而家要救命,妳仲要人地上山修練十年先落山...........

係呢個環境會唔會有點兒不切實際."
回復

花次郎 發表於 2012-1-3 01:49

人地問得,杜虫知識當然有限,唔通有近路唔走帶人行遠路咩,當然搵個直接簡單既方法 ...

咁又唔一定話邊個直接簡單 邊個複雜嘅。落藥房買隻有埋名嘅藥,在俾埋劑量你分,有幾複雜?同去魚街買樽azoo,再按說明使用,有咩分別?
杜蟲知識有限,沒關係,學就好,知識亦都需要實踐配合。
回復

對一個識既人黎講 就簡單, 外行人就變成係複雜,做人要逆地而處,想想對方難處.
回復

花次郎 發表於 2012-1-3 01:58

對一個識既人黎講 就簡單, 外行人就變成係複雜,做人要逆地而處想想對方難 ...

花公子,我都曾經係新人呀,對我呢種數學白痴黎講,前輩係論壇指點,我照辦煮碗都搞得定。有左第一次,第二次就輕車熟路啦,否則永遠要做魚街商家嘅水魚。
回復

回復 花次郎 的帖子

再講,一隻唔敢寫出成分嘅藥,俾你你敢唔敢用?是否只靠口碑話好用 無龜中毒而死就覺得簡單又安全?一隻無成分嘅藥,唔單止用途難以明確,最關鍵係你唔知道副作用係咩。而有些藥嘅副作用唔係短時間可以睇得出嘅,比如cancer,比如血液系統各種障礙。
回復

既然係咁,睇黎 妳 或 Johannchan 出手幫人家隻龜杜虫 係最佳辨法 .
回復

花次郎 發表於 2012-1-3 02:08

我認同妳所講同理念,請容我舉個例:"人地而家要救命,妳仲要人地上山修練十年先落山 ...

你始終認為用人藥難如“上山修練十年”,我實在。。。。。。。。。

問題係,已經有人俾買藥名(=你俾嘅藥名係azoo),仲俾埋劑量教埋點分出需要嘅量(=azoo俾個量匙你),去樓下藥房買一隻有名有姓有埋劑量嘅藥對正常人來說,會有咁難麼?

再講,杜蟲而已,未至於等於救命,如無其他狀況,等個一頭半月再杜都唔死得。

人對唔了解的事情存在恐懼之心我懂得,但唔邁出這一步,就唔會有進步。這句是我對花兄你說的。樓主要用邊隻藥,我唔care,但花兄你麼,我是很希望下次能聽到你說杜蟲用的人藥。
回復

花次郎 發表於 2012-1-3 02:12

既然係咁,睇黎 妳 或 Johannchan 出手幫人家隻龜杜虫 係最佳辨法 . ...

咁簡單嘅事,唔需要我出手,有杜蟲王子教路足夠~
回復

結論係 妳認為樓主應該用 Johannchan 推介果隻藥去杜虫?
回復

花次郎 發表於 2012-1-3 02:20

結論係 妳認為樓主應該用 Johannchan 推介果隻藥去杜虫? ...

結論係,我只提供另一種選擇嘅優點,供樓主選擇
一切純屬個人意見,哇咔咔咔咔~~~
回復