香港龜友論壇

查看: 3020|回復: 51
打印 上一主題 下一主題

救救大少><

樓主
各位師兄師姐請救救大少...我好怕佢有病呀
大少佢好似有白點病,隻眼又好似腫腫地
我想問佢係唔係真係病左,我真係好擔心
佢係1月2日買返黎既珍珠龜,唔計頭同尾大約3-4CM長
佢由返黎第三日就開始日日都食2-3粒糧
14吋缸有瀘水器同暖管,亦有陸地俾佢曬太陽
不過呢2-3日好似都冇上過水,水溫大概26度
食野係另一個缸,見到有便便都即刻撈返上黎
早2日見到佢隻眼好似有少少腫,我驚佢作病
所以都即刻出金魚街買定AZOO眼藥水不時之需
但係今日冇啦啦見到大少頭/條頸有一點白點,但手腳就冇事
不過我都好驚佢有病,唔該各位睇睇大少係唔係有事
就算有事都可以及時醫呀ma, thanks so much
沙發
眼冇事 有白點就用龜精靈搽去患處 乾養15- 30分鐘再放返落水 直到好為止
回復

板凳
隻眼唔覺有問題
白點就用返隔夜水養
回復

地板
回復 yuk郁 的帖子

thanks so much..請問龜精靈係唔係普通街市既水族店都有得賣??全名係咩??大約幾錢??因為我係新手,咩都唔識,sorry
回復

回復 43qu782 的帖子

我係用左屋企飲用個d過濾水,再落左除氯劑,咁樣係唔係都要用隔夜水??因為我有用過濾器.所以一星期換水一次,係唔係都要再換密d? thanks so much
回復

龜精靈全名叫龜精靈, 魚街絕大部份鋪頭有得買
回復

我未用過除氯劑=.=所以唔清楚
用洗喉水隔晚
白點~皮膚病好少事
保持水質清潔就慢慢好返
回復

如果用左濾水器係唔係可以一個星期換水一次??其實買個時話2星期換一次都得,但係我就覺得太...
回復

回復 MichaelL 的帖子

thanks so much~
回復

回復 van214 的帖子

龜精靈大約2幾蚊
回復

van214 發表於 2012-1-14 23:05
回復 yuk郁 的帖子

thanks so much..請問龜精靈係唔係普通街市既水族店都有得賣??全名係咩??大約幾錢??因 ...

普通有龜賣既鋪都有 就咁叫龜精靈 20蚊左右
回復

van214 發表於 2012-1-14 23:38

如果用左濾水器係唔係可以一個星期換水一次??其實買個時話2星期換一次都得,但係我就 ...

識養菌既話…可以好耐先換一次水 只係加新水就得
(不過我唔識 欲知詳情就問其他ching)
回復

今日買左龜精靈啦,我想問係滴落水定係直接滴患處?? thanks a lot
回復

直接滴患處, 早晚1次, 之後乾養1小時先放番落水....
換水1日or隔日1次, 每次換1/3~1/4水左右...

有濾水器都係1-2日換水一次??係唔係滴到好返就可以唔洗再滴?  發表於 2012-1-15 22:42
回復

要換架, 我日日換~1/4隔夜水, 草龜B很少生白點 (佢1歲幾啦)...
滴到好返就可以唔洗再滴 (通常3-5日, 個人經驗)...
回復

回復 chim 的帖子

但係我買濾水器個時,個SALES話2個星期換一次都得,不過我就覺得太污穢
所以都係大約一個星期全部水換一次,同埋係唔係用左過濾水再落除氯劑就得??
回復

除氯劑我未用過...
濾水器只可隔走污穢物, 減少及分解氮化物, 但不能減少有害的細菌, 所以要換水...
換部份水可令水質穩定, 亦確保有足夠的硝化菌分解污物...
回復

回復 chim 的帖子

咁大約幾耐要換哂全部水??
回復

洗濾筒時, 大約1個月1次....
放心, 白點很易好的, 未有濾水器前我的草龟一個月生幾次...
半年前用了以上方法換水後, 再沒有生過白點了...
回復

回復 chim 的帖子

萬分感謝...你既意見令我宜家安心好多,希望大少快D好返, thanks so much
回復