香港龜友論壇

查看: 2281|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

排酸排石一次過.... 龜龜自己搞掂!

樓主

呢個應該係傳說中既"蛋花酸".... 請留意右邊中間係條牧草上面既白色一粒東西.......
我初時都以為係酸.. 點知一拎起.........
原來係結石來的.................
法國仔自己排出來的................

法國仔得6CM....呢粒野..都好大粒下...

事縁我今日同佢換底材, 跟住見到佢係咁飲水, 咪拎部機拍下佢...
仲聽到佢又有聲, 諗住拍底,然後俾師兄師姐們看看....
佢起勢咁飲水成一分鐘水我先拍佢... (兩條片都幾可愛的~~) 仲UPLOAD 緊...

影完佢, 諗住出街, 點知見到佢排左一堆傳說中既蛋花酸, 我經已開心死!!!
因為之前成日驚佢結石.......有事..........
咁佢排完, 我當然同佢清理啦...............事關我同佢換底材前, 佢經已疴左成6-7粒屎... (2 日時間).
換箱途中佢又疴兩粒出來.............. 到係換完底材.....佢又疴一粒俾我..........(都唔知佢搞乜咁多屎疴 =.=)

我沿蛋花酸既方向望去, 見到一粒白色野.. 以為又係佢既酸... 咪拎起佢囉.............
跟住...好似中左六合彩咁開心.............

原來之前我既擔心係無錯...佢好耐唔排酸係令人有點擔心.....但我更擔心係個箱太乾...............
好開心既係...今次佢可以自己搞掂, 排到出來........
我要繼續努力保濕!!

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
花次郎 + 2 多謝分享

查看全部評分

沙發
you

THX~  發表於 2012-1-22 02:48
回復

板凳

開頭個30秒, 除左好嘈既幾下係我整.... 其他聲都係我成日聽到隻龜發出來的.. 請問有無知點解呀?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=jcVsWsaGQWo

如果上面條片仲係唔得.. 就煩請高手移一移玉步去YOUTUBE~~
THANKS~~

回復

地板
#3 又出唔到條片.... 等我仲UPLOAD 左咁耐...
回復

好彩柯左如果唔係再耐D就結石
回復

回復 仁仔 的帖子

我以為呢粒就係結石啦喎。。。
回復

回復 Nick 的帖子

呢個係結石
如果再大粒D就大獲
回復

人地執到金,妳就執到石.
回復

幫妳轉貼.

但點解我成日都整唔到既... 我跟住佢FORMAT 整的 [youtube]link[/youtube]...問題出左係邊度?  發表於 2012-1-23 00:29
>3< 你是最好的~~  發表於 2012-1-23 00:21
回復

回復 仁仔 的帖子

呢粒咁大我經己好驚....
回復