香港龜友論壇

查看: 5646|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

我隻龜係咪好大鑊!!!!

樓主
請問CHING 佢係咪軟甲呀?
點做好?

沙發
thomaspsp 發表於 2012-1-29 16:58
點做好?

回復

板凳
師兄們請出手
回復

地板
甲已黑  情況唔多樂觀=[

x2  發表於 2012-1-30 00:36
回復

俗稱黑死病!  好大獲, 冇得救, 連爬醫都投降既病.

我個人建議用高蛋白療法, 反正都會死, 不如餵 30%蛋白質的波蘭Tropical糧(魚街升輝水族有售) + 15%蛋白質營養齊全既M字糧, 千祈唔好餵其它菜或草, 然後每日狂照12小時Zoomed 10.0 26W UVB膽!!!  & 如果有太陽就多曬太陽

我隻盾軟甲就係咁, 用一個半月, 醫返好的!!!
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=27675&extra=page%3D2
回復

冇得救!!!!??????????
回復

我之前都係咁死左盾仔
回復

豹龜會唔會有架?點解會咁?
回復

我都係咁去左一隻....
照TONY兄0既方法試下,如果唔開口食野就浸葡萄糖水OR電解水,KEEP溫32~35度...
祝好運....
回復

謝謝CHING 們的意見!
請問有冇CHING 試過E 番好.!
可以教教我.
回復

回復 thomaspsp 的帖子

我未試過黑死病, 只係醫好過嚴重軟甲.

得waiman師兄醫返好佢隻黃金歐陸既黑死病, 係美國論壇既一大奇蹟, 你快去問下佢啦...

就係呢位人兄...waiman....黑死病:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12621&highlight=%E9%BB%91%E6%AD%BB%E7%97%85

waiman 兄無黑死病~~~係佢隻龜咋 XD  發表於 2012-2-1 09:55
回復

回復 Tony_Chu 的帖子

thanks .你搵POST俾我.

welcome, pm waiman ching la  發表於 2012-1-30 14:27
回復

回復 thomaspsp 的帖子

其實我係喺器材討論都同WAIMAN CHING 傾緊.
回復

應該不是什麽黑死病, 軟甲通常都有discoloration,

軟甲主要成因有機種: 缺乏鈣, 缺少UVB/陽光(D3), 食物中缺少 蛋白質, 最後一種係由原蟲Hexamita parva引起的, 可用Metrodidazole 藥, 所有成因都可用食物/器材/藥物去糾正.
樓上Tony 講曬太陽高蛋白都有郊, 但隻龜缺少什麼你自己最清楚.
我覺得能對正下藥隻龜唔一定會"瓜柴"

爬蟲及群養牲畜及混養動物原蟲種類多,無法杜絕, 所以定期杜原蟲好重要!  發表於 2012-1-31 02:24
可以因為BB冇足夠的蛋白, keratin & beta-keratin 無法正常生長、鞏固及硬化龜甲.  發表於 2012-1-31 02:15
有D龜好似亞達--書話在20-30cm前軟甲都好正常, 骨會係軟軟的軟骨,如果卻乏蛋白反而仲危險!  發表於 2012-1-31 02:13
thanks ;)  發表於 2012-1-31 02:09
回復

thomaspsp 發表於 2012-1-29 03:58
點做好?

係醫療方面, 我係白痴黎架, 而且藥方面, 由於我住係紐約, 所以D可買到既藥同藥名亦唔同, 所以呢方面, 我更加係白痴中既白痴!

呢種病方面好麻煩, 有好多種成因, 係蟲/蛋白/鈣/UVB, 都會引起呢種現像.

最好就係帶佢去睇醫生啦. 如冇法睇醫生或太貴, 就最好係先驗下蟲.

另外必需既, 就係進補蛋白質, 維他命同各礦物質, 再加上儘量多晒太陽, 如晒唔到太陽, 就晒60-100uw/cm2既UVB 12hr.

進補方面, 停菜草, 可用:

蛋白質: Rep-Cal 19%蛋白質陸龜飼料, (或一些高蛋白質含肉類水龜飼料), 加上Mazuri飼料, 份量Rep-Cal Mazuri一比一.
礦物質: Miner-All. 每三天用一粒火紫頭份量.

如龜不吃可每兩日一次灌食.

----

我自己既情況係, 醫生驗過冇蟲, 冇生石, 病因不明, (醫生排除左蛋白及鈣方面, 因為我長期比好多種新鮮菜草, 每餐新鮮蒲公英, 新鮮車前草, 再加超過5種菜, 菜又每三日換另一種), 所以建議安樂死.

所以我死馬當活馬醫, 我用以上方法灌食, 但會加上每三天用一次一粒火紫頭份量ReptoBoost, 然後用UVB燈, 調到等同正午樹陰下的強度, 同時用冇熱力既真正UVA光管, 調到等同正午直射的強度, 每日照12hr, 大概15日後, 面殼開始一圈擴散變白, 四個月後開始見效, 底殼變硬停止灌食, 第六個月停止強UVA/UVB照射, 第7個月停止喂糧改回給菜草, 7-8個月後才基本完全復原, 現今剛好一年了, 底甲很硬但留有舊患凹痕, 表面一直健康活躍, 但還偏瘦不夠胖, 今天才開始替他小心的慢慢增肥.

開始黑死病, 底甲發黑非常軟, 還有點透明:

面殼開始一圈擴散變白:

01/30/2012:

舊患凹痕:

回復

回復 lcw 的帖子

多謝CHING !!真心感謝.
回復

回復 waiman 的帖子

其實佢之前已經睇左E生.但冇蟲.
佢好慘!. 4個月前因為生蟲而大病.好番冇耐.
我會儘量多晒太陽.
CHING , 請問Rep-Cal 19%蛋白質陸龜飼料,Miner-All即係邊隻呀?
有冇相可以俾我參考下?
回復

thomaspsp 發表於 2012-1-30 20:26

其實佢之前已經睇左E生.但冇蟲.

Miner-All爬蟲營養粉, 是綜合礦物質維生素營養品, 內含鈣粉,           D3, 和50多種礦物質.

Miner-All是全球唯一一家, 由國際專業爬蟲營養師會, 只專做動物園各動物, 和爬蟲的綜合礦物質維生素營養品的頂級大廠, 當然,           他也是全美國政府動物園及政府動物園營食師, 唯一指定的營養品.

Miner-All有再細分INDOOR formula, 和OUTDOOR formula兩種.
          INDOOR formula給室內養用.
          OUTDOOR formula給室外養用.
          主要分別是INDOOR formula含D3.

買Miner-All一種就全部夠了, 不用再買其它又鈣粉, 又礦物質粉.
          Miner-All一至兩星期給一次, 每次一粒火柴頭那麼多就行.

回復

Miner-All 香港好似唔見有得賣.
有冇其他可以用?ZOOMED repti calcium 得唔得?
回復

thomaspsp 發表於 2012-1-30 22:13

Miner-All 香港好似唔見有得賣.

ZOOMED repti calcium可以既, 不過佢不含多種礦物質.
回復