香港龜友論壇

查看: 6251|回復: 16

電費計算方法 2012(轉貼)

電費計算方法 2012(轉貼自爬虫街)
有時候爬蟲器材所使用的電費係咪令你好疑惑呢?
依加就幫你計一計!

中電客戶:
(每兩個月用電總量 )

首400
每度收費=0.762
次600(400度後的600)
每度收費=0.901
次800(1000度後的800)
每度收費=1.052
次800(1800度後的800)
每度收費=1.238

超過2600
每度收費=1.332

港燈客戶:
最初150度=0.909

151-300度=1.012

301-500度=1.112
501-700度=1.353
701-1000度=1.448
<1000度=1.546

1度電(1000瓦)等於 1000w 電器連續使用一小時

假設我用了一個50w的UVA射膽  一天開12小時 一個月有31日

50w * 12小時 * 31日=18600瓦 =18.6度電

假設我是中電客戶,每兩個月用少於400度電:

18.6 * 0.782
=$14.5452
大約15元

假設我是港燈客戶,每個月用151~300度電:

18.6 * 1.012
= $18.8232
大約19元

以上電費價目表是2011年所修定的。

我計過冬天開哂陶瓷,UVB UVA 都係一百幾左右到

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
ak-ding + 10 實用

查看全部評分

實用!

X2  發表於 2012-1-30 14:16
回復

比你估中,我真係好疑惑!等我又計下先,多謝分享。
回復

其實都要睇番屋企總用電量.通常6XX~1000都走唔甩..(4人家庭)咁就要將個數加埋..以600為例..(0.762X400+0.901X200)/600 約=0.81一度電  之後再乖番你D器材用電量..但我一個箱一個月都係用唔到一百(已經比屋企人話我..)
回復

回復 kin611 的帖子

一個月用一百 但 D 光譜和強度不夠既燈亂曬... 畀我都話...
好好彩我有陽光直射4小時^^
回復

我二個人住之前成屋用米仔膽.一粒20w
叉唔多二十粒。連龜箱每個月成500蚊電費
而家全屋換左慳電膽。13w x 12個
連龜箱每個月電費200蚊到
回復

107-.-
回復

回復 gsnoob 的帖子

邊有咁多屋企有太陽晒丫..只好說我唔好彩羅...
回復

回復 龜大哥 的帖子

咁小??計埋晒其他野嫁啦??/雪櫃冷氣暖爐..
回復

回復 kin611 的帖子

真係架.巳包全屋
今個月重要特平
回復

回復 龜大哥 的帖子

其實你今個月4百幾蚊喎..(雖然我成千,4個人)政府補貼300..
回復

補貼我上次張單巳補左
唔知點解今次重有.不過我見甘平無理佢
回復

上次收59蚊?
係咪屋企唔開燈架?
回復

RE: 電費計算方法 2012(轉貼)

【電費計算方法 2012(轉貼自爬虫街)】

此計算方法未有加燃料調整費,以中電為例2011年每度电燃料調整費係0.14元

最新就係 https://www.clponline.com.hk/MyHome/CustomerService/TariffOverview/Domestic/Pages/Default.aspx

回復

給大家一個計算表,輸入資料數字就可以計到。

以上為例:50w電器,每天開12小時,31日計。
最新中電首400度電,每度電0.778
再加燃料調整費0.178

http://www.c9web.com/family/cal_powerrate.php

回復

其實真係好平
75W開足成個月先HK$55.5768
回復

咁我現在都可能要$16x  內了 ......
回復