香港龜友論壇

查看: 4485|回復: 25

生物環

生物環係唔係可以放去缸裡面. 而且有咩作用架?
俾硝化細菌附載,放過濾器既濾材格
回復

我見有D 水族就咁放一袋白色環係魚缸裡面. 係唔係有咩作用呢.
回復

edwinwan 發表於 2012-2-6 21:52
我見有D 水族就咁放一袋白色環係魚缸裡面. 係唔係有咩作用呢.

都可以架,主要係供硝化細菌居住,美觀問題,而且怕龜龜會咬到吞下肚
回復

edwinwan 發表於 2012-2-6 21:52

如果放魚缸不如放呢種生化球,唔好俾佢浮起就OK囉
回復

THANK. 黑色果種生化球我成日都見, 但其實有咩用? 又係養菌嗎?
回復

edwinwan 發表於 2012-2-6 22:18
THANK. 黑色果種生化球我成日都見, 但其實有咩用? 又係養菌嗎?

陶瓷環,生化環,玻璃環,生化球,生化棉,都係養菌濾材
回復

咁其實養左d 菌係唔係會對水質好D?
回復

edwinwan 發表於 2012-2-6 22:33
咁其實養左d 菌係唔係會對水質好D?

硝化細菌屬於生化過濾,負責改善水質及分解龜缸中的食物殘渣、糞便碎屑等等有機物質,還可分解龜既尿液轉化既有害物質:例如:氨和亞硝酸
回復

THANKS 師兄, 等我買D放係個缸先. 係唔係唔放濾筒裡, 就咁放缸都OK架?
回復

edwinwan 發表於 2012-2-6 22:58
THANKS 師兄, 等我買D放係個缸先. 係唔係唔放濾筒裡, 就咁放缸都OK架?

放濾筒效果好好多,你要養菌咩?
回復

咁又唔係, 我以為D人放係個缸都都水質都有用遮.
回復

very little use only if you just put some inside the tank. It needs water flow to work well...

正解  發表於 2012-2-7 00:40
回復

thanks for replying, coz i saw some of shop put in the tank,  thats why i guess maybe is useful in water ..
回復

edwinwan 發表於 2012-2-7 00:41
thanks for replying, coz i saw some of shop put in the tank,  thats why i guess maybe is useful in w ...

but they do have water flow. Moveover, quality counts too. I always use eheim or Power House's filtrates. They are different.
回復

edwinwan 發表於 2012-2-7 00:04
咁又唔係, 我以為D人放係個缸都都水質都有用遮.

就咁放魚缸係冇咩用,不如唔好放,要培植硝化菌要有良好既水溫,培養環境,大量既硝化菌附載體(即是生化環之類..)而且最好既過濾流程是先經物理過濾,再由生化過濾分解,先可以達到良好既效果
回復

回復 brianlam314 的帖子

師兄. 多謝你經常解答我問題.
回復

回復 blueblue 的帖子

WOW.. i got it la, thanks hahaha
回復

edwinwan 發表於 2012-2-7 00:52
回復 brianlam314 的帖子

師兄. 多謝你經常解答我問題.

點會呢,大家研究下,我有唔明都會問你
回復

brianlam314 發表於 2012-2-7 00:43
就咁放魚缸係冇咩用,不如唔好放,要培植硝化菌要有良好既水溫,培養環境,大量既硝化菌附載體(即是生化環之 ...

雖然如此~但當濾桶裝滿時~缸底加埋~有更多效果~XD~

嘿嘿,終極形態,哈哈,成缸都係  發表於 2012-2-7 00:57
回復