香港龜友論壇

查看: 2258|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

<各位師兄求救>飛河龜背是否有病

樓主
飛河龜背是否有病???可以點醫??請指教

沙發
水質不適應,師兄
回復

板凳
回復 brianlam314 的帖子

應該點做呀師兄??
回復

地板
hungcary 發表於 2012-2-9 00:05
回復 brianlam314 的帖子

應該點做呀師兄??

會一點水族常識嗎?因為豬鼻對水質要求不算太高,但比起其他龜龜多一點點要求
回復

首先最簡單,水要放2天先,除氯氣,其次水硬度,即是PH值,控制好在6-7中性之間就行,再來複雜部分,培植好硝化細菌,必須把水中的亞硝酸控制到低份量,因為豬鼻長期在水中,不用上岸既,水就係它的最重要環境,最後水溫要保持25-28度之間,豬鼻不能冬眠,希望幫到你
回復

我試過問賣龜間鋪.佢話係霉病,叫我買支"水霉凈"返去浸龜,跟著滴兩滴過缸度,好左兩日,但又出返來
我是新手,請指點
回復

有條件既話,可以在水中打氧,溶氧充分的環境中也不會有硫化氫等有害氣體產生,而且有研究顯示,豬鼻喉嚨部位的乳頸狀突起能够從進入口內的水中吸收氧氣,功能類似鰓,其實最簡單既測試水質方法,就係看看豬鼻既腹甲,當水質不佳時,豬鼻的腹甲會開始變出红色,請注意
回復

嗯,水霉病既話,不會嚴重,注意水質自然就會好,我以上既說法你都要注意,因為豬鼻幾難養
回復

水要放2天先,除氯氣  -----> 我有做
其次水硬度,即是PH值,控制好在6-7中性之間就行?? 是否放山湖骨??
培植好硝化細菌  -----> 我有做
水溫要保持25-28度之間 ----> 28度
水中打氧   -----> 有
回復

hungcary 發表於 2012-2-9 00:24
水要放2天先,除氯氣  -----> 我有做
其次水硬度,即是PH值,控制好在6-7中性之間就行?? 是否放山湖骨??
培植 ...

基本上,水不用放什麼東西都應該係中性了,怕是怕你放了什麼東西啫,至於你拿過去給店看,話係水霉病,那就信他囉,因為照片上我看不到霉菌既東西,可能是初期吧,先弄好水質就行了,抱歉喔,師兄,幫不了什麼
回復

PS:我沒養豬鼻,還是建議你聽多D師兄意見先
回復

唔緊要師兄你以經幫了很多,謝謝
回復

我覺得飛河龜對水要求好高....我因為懶唔敢養....養隻草龜同巴西龜算數...每日同佢換次水就攪掂
回復