香港龜友論壇

查看: 737|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

巴西bb係米有病??

樓主
我係1月嘅時候買左隻巴西BB,比5蚊大少少
一直都唔食野,,雖然聽人講到3-4月先開始食野,,
但見佢咁奈都冇野食落肚仔,,真係有多少膽心!!

前幾日見天氣暖左,,就放左2粒蝦米落水比佢
但可能因為整到D水咸左,,令到佢有一隻眼有D問題
佢間唔中會爪隻眼,,同埋我見到都腫左D,但唔明顯
之後我即刻幫佢查左龜精靈,,同每次換水都會滴一滴
請問咁樣係米就OK咖啦?

另外琴晚拎佢係手上嘅時候見佢個鼻連續有2次泡泡,,
係米感冒呢?但到今日為只都未再有泡泡
咁而加點算好?

係米要買支暖管比佢?大概幾錢到?
沙發
買支暖管比佢加溫先吧.....
回復

板凳
因為凍,所以先吳甘食野,吳關「3-4月先開始食野」事…………置於眼問題同疑似感冒問題等高手回答,能力有限…………
回復

地板
咸既野唔好喂龜,至於眼睛問題滴龜眼保,如果情況冇改善先換藥,鼻孔吹泡都算正常既,主要留意有冇白色異物塞住,有既話先係感冒,如果龜苗建議加溫囉,太細隻冇儲備好能量體力這樣捱餓好危險
回復

加溫會好d !! 快樂買支俾佢啦
我果隻係食紅蟲先開口既-v-'''
回復

咁大約幾錢左右咖?係米一般鋪頭都有得買?
仲有就係,,呢幾日好似係D水到發現到少少好似皮咁嘅野?
係米又係第2種病?
但我呢幾日都繼續有滴龜精靈落水咖
回復