香港龜友論壇

查看: 1864|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

新手一問: 龜的小便 , 位置

樓主
小弟準備養陸龜(歐陸) , 因為他生長的比較慢,而且SIZE都大極有限.
但是考慮到衛生問題, 聽說最難搞系D尿, 特別臭, 而且, 一比D燈曬到就更加難定, 請問C hing們事實係米甘架, 甘一到夏天米好恐怖, 同埋系米要成日換沙洗無個D味道.
而且, 因為地方局限,我想將個箱放系洗衣機旁邊, 但是我怕部洗衣機會成日好嘈嚇親只龜, 龜龜會否因此受到影響, 好容易嚇死.

thanks!
沙發
Please help me  >.<
回復

板凳
龜龜新手 發表於 2012-2-17 21:40
小弟準備養陸龜(歐陸) , 因為他生長的比較慢,而且SIZE都大極有限.
但是考慮到衛生問題, 聽說最難搞系D尿,  ...

我專養歐陸, 現時48, 49, 55mm三隻, 磁磚反轉, 每日用布係地咁意一抹2min到, D尿乜味都冇.
龜冇耳洞, 只有外耳朕膜, 對聲音冇反應, 只會聽到某些低頻音細細聲.
我睇電影開HiFi, 6隻喇叭, 一個1,000-watt低音炮RMS amplifier, 沙發都震動, D龜從來乜鬼反應都冇!

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=13208&page=3
回復

地板
感謝!
我想問呢, 養他們要注意D咩呀,
例如,5可以食D咩?
滲水次數( 我聽每個人講都5同,每日一次OR每星期一次?.)
食D咩最好?
每日照幾耐燈, UVB系米必要的? 日夜都要照?

THANKS>.<
回復

龜龜新手 發表於 2012-2-18 14:00
感謝!
我想問呢, 養他們要注意D咩呀,
例如,5可以食D咩?

你應該未開始爬文,你以上問題答案唔難搵

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 一針見血

查看全部評分

回復