香港龜友論壇

查看: 3191|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

天光壚啲亞婆

樓主
經龜友介紹去天光壚見識吓. 好容易揾到亞婆, 佢收埋啲靚龜賣比熟客......生客唔多彩, 尤其是我d新丁(so都唔so)........
不過佢d龜健康麻麻地, 我親眼叫到亞婆張一隻死咗龜仔劈入個盒就算, 一啲都唔專重龜的生命. 有見及此, 我一定唔會幫亞婆買龜龜!!!
沙發
lulumak 發表於 2012-2-20 13:23
經龜友介紹去天光壚見識吓. 好容易揾到亞婆, 佢收埋啲靚龜賣比熟客......生客唔多彩, 尤其是我d新丁(so都唔 ...

冇可否認阿婆出左名對龜唔好, 不過仍然好多人幫佢買龜, 其實我好多年前都同佢買過幾隻龜, 隻隻都好健康養到而家, 質素好睇你彩數同識唔識揀, 阿婆唔係只做熟客, 你叫佢比多d龜你睇只要有禮貌d佢多數肯比你睇...

認同  發表於 2012-2-20 14:35
回復

板凳
ericboy 發表於 2012-2-20 13:42
冇可否認阿婆出左名對龜唔好, 不過仍然好多人幫佢買龜, 其實我好多年前都同佢買過幾隻龜, 隻隻都好健康養 ...

x2                     
回復

地板
回復 ericboy 的帖子

x3
客氣D對婆婆佢仲會同你傾下計
回復

經龜友介紹去天光壚見識吓. 好容易揾到亞婆, 佢收埋啲靚龜賣比熟客......生客唔多彩, 尤其是我d新丁(so都唔 ...

個阿婆態度真係麻麻...
我已經好有禮貌地問佢拎d龜睇下...
我望左兩眼就用d好差o既語氣問我係咪買...
好似望下就要買咁...
如果佢態度好d....我就已經買左啦...=.=""

我俾番隻龜佢之後就企左o係度觀察佢點做生意...
發覺...佢見A出$A...見B出$B....個價係海鮮價...@-@""
回復

首先要知道天光墟阿婆是龜販, 是賣龜不是養龜, 龜只是佢的貨, 冇法la, 其次佢多次比人偷龜和搶龜, 這情況下佢只能對生客提防, 再其次要體諒老人家, 擺街檔自保惟有提防一法, 偷搶龜的賊子幾無良.會有報應的.
阿婆賣的龜也貴不到那裡, 買不起貴的可以養平宜的龜, 我向阿婆買的幾只梅花合龜, 都養得很好. 第一次幫襯, 阿婆都吾友善, 講下孰落左, 多野講, 有時冇想到會買帶不夠錢,佢 叫我第日比.

師兄幾時帶我去見識下?  發表於 2012-2-26 20:11
阿婆嘅龜都搶?  發表於 2012-2-26 20:11
回復

可能唔講大家唔知, 以前阿婆係有R賣架, 不過舊年問過佢話來貨好貴要成7000蚊一隻, 佢8,9個月冇入過貨了, 相信亦都唔會再入貨...
回復

花王 發表於 2012-2-20 16:22
首先要知道天光墟阿婆是龜販, 是賣龜不是養龜, 龜只是佢的貨, 冇法la, 其次佢多次比人偷龜和搶龜, 這情況 ...

認同!!!唔通你期望阿婆好似藍衫咁招呼你咩…
回復

ericboy 發表於 2012-2-20 16:23
可能唔講大家唔知, 以前阿婆係有R賣架, 不過舊年問過佢話來貨好貴要成7000蚊一隻, 佢8,9個月冇入過貨了, 相 ...

係啊…我都問過…阿婆驚幾千蚊有人買就好地地…係驚買既人好似驗咩咁驗…質素差小小都俾人壓價,所以唔賣好過賣
回復

雖然我未見過個亞婆,但我覺得佢唔即刻張一隻死龜拋入垃圾筒
都計係咁,佢只係賣龜姐
回復