香港龜友論壇

查看: 5015|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

正确区分印度星龟中的斯里兰卡星龟

樓主
其实,就目前来讲,我地手中饲养或者入手的基本全部都系来自印度南部地区种别的星龟.
北部印星很少.
传说中的斯里兰卡星龟更是少之又少.

资料中星龟的图片来自甲骨文bbs
内容资料整理版权属月铭熙个人整理所得.

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
Star + 1 多謝分享
jaysui + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
嘩,印星 max 30cm?  有無 ching 有養到咁大?
回復

板凳
hongie 發表於 2012-2-23 09:27
嘩,印星 max 30cm?  有無 ching 有養到咁大?

我见过实体背甲 27cm的印星. 震撼...
个位玩家饲养了13年...
回復

地板
我對斯星底部冇花紋存疑
回復

對, 斯星底甲冇放射紋.
回復

感謝分享!
回復

月铭熙 發表於 2012-2-23 09:33
我见过实体背甲 27cm的印星. 震撼...
个位玩家饲养了13年...

我隻母星好似吹氣咁大得好快,回來時8cm,重170克養了2年半現在已經20cm,重1200克,蛋都生了幾個月啦,公星這两年都無乜點大到,都係350克左右及13cm.
回復

klho 發表於 2012-2-23 22:58
我隻母星好似吹氣咁大得好快,回來時8cm,重170克養了2年半現在已經20cm,重1200克,蛋都生了幾個月啦,公星這 ...

2年半20CM... 即平均一年4.5CM...吃左发粉啊...?
回復

回復 klho 的帖子

嘩......2年半可以由8CM長到20CM......
咁勁既......請問食D乜野......
回復

chung8192002 發表於 2012-2-23 23:32
回復 klho 的帖子

嘩......2年半可以由8CM長到20CM......

車前草主食,其他油麥,蒲公英,南瓜,牧草(唔消化)疴番哂出黎,其實我估佢係食得多的關係,因為公星都係一樣的食物,同時公星比母星食多一樣野就是M糧(母星唔係好食).
回復

月铭熙 發表於 2012-2-23 23:14
2年半20CM... 即平均一年4.5CM...吃左发粉啊...?

真係唔知點解會大得咁快,可能己經成體,我的母星都比較特別,因我爬文知道星龜通常生蛋只是2-7隻蛋,但我的母星有9隻蛋,可能太多生唔出所以要去找醫生幫佢催生.
回復