香港龜友論壇

查看: 11564|回復: 67
打印 上一主題 下一主題

我隻龜最近後腳好似無力行路

樓主
我屋企隻龜最近好似無力行路,但右腳又有力踼條尾,左腳今日先踼完我阿媽.所以兩隻腳應該都無事,但為何行路浄係用對手爬下爬下,腳又唔向前行,而且兩三日唔吃野啦,之前一日一餐蝦米,蝦米無瞉,會唔會唔夠鈣.
如果要睇醫生有無人有好介紹,今日上網搵左間,但希望有更多可選擇,麻煩各位幫幫手,thx
沙發
轉食其他糧比較好   蝦米不能當主糧......
個人推介 呢2隻

當然價錢 會和現在不一樣

錯了,我的一樽過不了三星期@@  發表於 2012-3-22 23:25
一樽都有排食  發表於 2012-2-24 20:46
回復

板凳
但佢太緊飲擇吃啦,就算小小色澤唔靚ge都唔吃,蝦米頭或尾都唔吃,因為頭尾都有瞉
而且一定要人喂,有一排緊人喂被佢吃,其他人喂唔吃,屋企仲有觀龜量,一粒都無吃過.
回復

地板
qmbtw 發表於 2012-2-24 20:48
但佢太緊飲擇吃啦,就算小小色澤唔靚ge都唔吃,蝦米頭或尾都唔吃,因為頭尾都有瞉,
而且一定要人喂, ...

但是一直吃蝦米 情況只會跟現在一樣/可能更差  (營養不足)   這個問題一定要解決  要看是現在   還是晚一點....
回復

有無補充鈣的野賣,最好可溶於水,因為吃ge只係蝦,等佢今次好返可能要餓一餓佢,等佢轉吃有瞉細蝦米,或有無辨法等佢吃均勻d呀,真係無佢辨法.
回復

回復 qmbtw 的帖子

魚街有補充鈣的東西賣.....
回復

餓下就食糧架啦,就係咁犯賤

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
一夜白髮 + 4 一針見血

查看全部評分

回復

我發現好多龜都喜歡拖住隻後腳行
回復

我隻龜仔都係雙腳冇力,淨係用雙手爬 都唔知點算......
回復

昨天去大圍xxxx醫院睇完
照完x光和抽血,拿針回來打同每日滲營養水和鈣水.
發現右腳膝頭哥腫,但唔係感染細菌,因為白血球無升到.
個醫生說,可能就算好返以後活動都唔係咁方便.
真係好驚佢做唔返正常ge活動
回復

Gjoker 發表於 2012-2-28 00:15
我隻龜仔都係雙腳冇力,淨係用雙手爬  都唔知點算......

想問下你隻龜吃咩.
我隻龜龜淨吃蝦米同無照燈
應該先搞到咁.
所以你都係都要改善下環境啦.
個醫生同我講有兩種原因導致
1.神經線感染細菌.(但白血球無升,正常應該排除,佢都唔明點解),
   我懷宜會唔會自己扭傷,如果係咁係唔係應該被消炎針我隻龜打,而唔係被抗生素(因為佢被抗生素,有無人可答我呀?)
2,骨問題,應該係唔夠鈣,同我隻龜瞉有唔夠硬,好附合唔夠鈣ge條件.
但唔夠鈣我想應該唔會唔吃野,你果隻會唔會唔吃呀.
我個隻應該係腫左痛先唔食,
回復

想問下有無邊隻好ge鈣粉
同埋我個隻龜龜有小小爛甲,有無d咩藥水,咩牌子好d介紹被我.
唔該各位師兄
回復

係呀!我隻龜仔都淨吃蝦乾又冇照燈...
其實我都驚佢自己扭傷,但見佢隻腳又識伸伸吓!
佢都有食嘢,但就唔似之前食蟲咁開心...
我一陣都去買啲鈣片比佢浸吓水...
係喎, 醫生會唔會覺得你隻龜仔比細菌感染機會大啲,所以比抗生素呀!
多謝分享!
回復

Gjoker 發表於 2012-3-3 13:42

佢講白血球無上升,應該唔係細菌感染.
佢都解釋唔到
不過就講隻龜龜全身好多菌,唔知係唔係想殺個d菌.
不過我相信每隻龜應該都會好多龜,唔造成破壞應該無問題.
我都想緊唔知幫唔幫龜龜在打針.
我上睇返幫我個醫生有好多唔好ge評論.也都相信可能只是想搵多d錢
個日用左3100元.有驗血+x光+雜費2330,照光x光無問過我直接開藥770元共3100元
回復

Gjoker 發表於 2012-3-3 13:42

在講返龜龜
你果隻後腳唔郁幾耐,
是否淨吃蝦米
淨吃蝦米幾耐
蝦米是否有瞉定無瞉
有無照燈
有用開d補鈣ge野
現在有無唔吃野呀
對一對比,如果兩隻一樣就應該唔夠鈣
咁就要想辨法幫佢地補充鈣質啦

回復

我隻龜仔應該在四日前開始冇用後腳來行路,
係淨吃蝦乾都有一年,
有殼但佢自己會揀出來,
都冇照燈...
今日買咗啲補鈣嘢,
之前用過......
佢有食嘢不過好似食少咗(可能係我心理作用),
但想買啲細活蝦仔比佢食......
你依家隻龜龜係唔係有藥食緊呀?
佢打咗針依家怎樣呀?

回復

Gjoker 發表於 2012-3-4 01:20

我隻龜仔應該在四日前開始冇用後腳來行路,

我果隻應該都差不多吃左成年蝦乾了,頭尾有小小殼佢都會吐返出來.
也有照燈
我昨天買左鈣粉,但想佢滲完醫生開果d先被佢用.
你果隻可能會慢慢開始唔食野.
我昨天買左生ge魚仔被佢食,追住來咬,但咬唔中,就等機會,
一抓到就一隻一(談),吃左三隻.
順便想開下邊到有蝦細下買,昨天去旺角魚街見唔到果d喂ge蝦,養ge蝦就大把.
扔然滲緊藥,仲有四支針(三日一支,打左一支)
我阿媽講好似好d,見係到追魚好似好
還買左支zoomed 10.0 26w uvb+陶瓷膽被佢用
我估兩隻小龜應該同樣問題.希望會好得返啦.
回復

我都由昨日開始放鈣粉落水比佢用,
今日都照咗兩個鐘燈,
希望兩隻龜仔都快啲好返......
回復

Gjoker 發表於 2012-3-4 19:26

我都由昨日開始放鈣粉落水比佢用,

我用個支燈聽中蜂講要照8個鐘
見你d鈣好大塊,自己磨呀
師兄你知唔知去邊買蝦仔呀

回復

你係咪去左大圍寵物醫院??
不過我隻烏龜之前隻手受傷發炎...我帶佢去呢間動物醫院到睇.個DOCTOR話..同要驗血照X光...價錢同你個差不多..跟住話佢隻手保吾住要切咁我當然無理佢啦
點知我出去買支藥水吾駛2個月佢無事...
回復