香港龜友論壇

查看: 6062|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

救命幫幫手......又燒燈泡...........

樓主

近月成日燒燈泡一個燒左成3  4個...........請問係咩問題??係燈罩問題定係電路問題??定係拖板問題??
因為都用左好耐下!!係呢2個月狂燒燈泡!!麻煩識電器既幫幫手
沙發
咩燈先???
爬虫專用的紅膽和藍膽係好易燒, 燒係正常, 唔燒係好運...
我一直都不建議使用...
回復

板凳
爬虫Uva燈!!係5金店買普通射膽算8蚊一個無分別
回復

地板
twentyfree 發表於 2012-2-28 08:59
爬虫Uva燈!!係5金店買普通射膽算8蚊一個無分別

我不嬲都建議人去 ikea 買射膽,
大約 $49.9 兩隻...
功能與爬虫 uva 燈無分別, 只係比較耐用和便宜...

射膽與普通燈鎢絲燈泡不同,
比較光, 比較白, 和比較節能...

至於爬虫的 uva 燈... 強烈建議不要買...
又貴又易壞...
回復

唔該曬!
回復

會唔會係天氣太潮濕而導致比較容易燒膽?
回復

燈膽用在水龜定陸龜, 有機會接觸到水會有較大機會燒. 另你熱膽所插線路上有沒有其他大用電量設備, 電壓不穩對一些品質一般的燈會有一定影響.
回復

龜痴 發表於 2012-2-28 09:15
我不嬲都建議人去 ikea 買射膽,
大約 $49.9 兩隻...
功能與爬虫 uva 燈無分別, 只係比較耐用和便宜...

射膽去賣電器既鋪頭買philips既會更平,40W/60W=$12,100W=$15
射膽與非射膽既區別系射膽有一個反射塗層,將原本向四面八方散射既光線集中向某一個區域。與發光原理其實無關。
你所講既“比較光,比較白,比較節能”應該系鹵素燈(石英燈/Halogen燈),有鹵素氣體保護鎢絲,可以發出色溫更高,照明度更大既光線,同埋更大既熱量,壽命都長好多。我認為系日間加熱燈既最好選擇。philips既鹵素射膽50W=$60,75W=$55,120W=$38
回復

twentyfree 發表於 2012-2-28 07:53
近月成日燒燈泡一個燒左成3  4個...........請問係咩問題??係燈罩問題定係電路問題??定係拖板問題??
因為都 ...

如果頻繁燒燈,要檢查插座、插頭、電線是否有接觸不良既現象。如之前都未試過甘頻繁燒燈,可考慮更換燈座
回復

iamnero 發表於 2012-2-28 13:09
射膽去賣電器既鋪頭買philips既會更平,40W/60W=$12,100W=$15
射膽與非射膽既區別系射膽有一個反射塗層, ...

IKEA 果隻係不用轉火牛的鹵素射膽...

因為夠平 and 多不同細小火數揀, 所以我一直都推薦 ikea 多過 philips...
回復

龜痴 發表於 2012-2-28 13:52

因為夠平 and 多不同細小火數揀, 所以我一直都推薦 ikea 多過 phil ...

噢,明白
其實我講既都系E27螺頭唔使轉火牛既鹵素射膽,philips
我覺得燈座最好有調光開關,甘樣買個大火數既就各種天氣都OK
回復

iamnero 發表於 2012-2-28 13:55
噢,明白
其實我講既都系E27螺頭唔使轉火牛既鹵素射膽,philips
我覺得燈座最好有調光開關,甘樣買個大火 ...

鹵素膽用光暗掣的話, 鎢絲溫度會較低,
光度及功率亦會大幅下降...

換一個 size 的膽計起來化算好多...
冬天一隻, 夏天一隻...

多謝指教  發表於 2012-2-28 14:03
回復

龜痴 發表於 2012-2-28 13:52

因為夠平 and 多不同細小火數揀, 所以我一直都推薦 ikea 多過 phil ...

C Hing
are you talking about this?

http://www.ikea.com/hk/zh/catalog/products/60152806/

YES  發表於 2012-3-31 00:15
回復

如果長期燒胆,有可能灯咀接点己老化或電源綵線開始燒,你先檢查這兩樣,另温度高亦會影響灯胆壽命,一定要空氣流通,射胆有分泠胆及熱胆,最好唔用反光罩,,這是一般電器師傅通常發現之問題,希望大家交流交流
回復

回復 龜痴 的帖子

極同意.
如果你同燈泡只用來衡溫,就買陶瓷燈(極耐用).
回復