香港龜友論壇

查看: 1490|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

覺得草龜bb隻手好似跛跛地...點醫?

樓主
買左三個禮拜了,5cm長,買番黎時好活潑...成日走來走去....
因為我未養過龜,所以唔知佢正唔正常....

養左一個禮拜度....兩隻手都有腐肉...隻手仔白晒...又冇晒心機....
唔行又冇食過野,好似就黎要死咁

用過好多藥e.g.龜用碘酒,魚救,雪菲博士,中鋒殺菌水...

第二個禮拜巳經好番好多...雖然隻手仲有白色,但摸過肯定唔係腐肉.....
肯食野行得走得咁....

咁見佢好番咪放佢落水度游下...d水都幾深下....
但佢一落水就好似個一蚊銀沉到底.....游極都游唔得唔高....游得好唔順...

另一隻龜既水性都唔係咁好,起碼識得游高d換氣.....

我再留意下佢多d,發覺佢平時行路都跛下跛下咁....所以有時另一隻龜會咬佢手蝦佢....

點算?跛有冇得醫架?? ToT

沙發
先獨立及淺水飼養, 再觀察情況.
回復

板凳
先分開養,然後水過背就算!唔好用深水養!仲係細隻,太深佢游唔到!你自己都有眼睇
回復

地板
分開左佢地先,之後用淺水讓住。
如果你見到佢深水游得唔系咁好就應該要換淺水咖喇!
回復

佢游緊淺水,暖暖地...佢好似浸得好開心...
佢之前腐肉隻手摸落又唔覺有爛....但睇落好似未好番...
雖然有搽殺菌水...但有見佢精神咁好咁開心...又冇理由乾養佢咁慘....E+又咁凍...

UPLOAD佢D相俾大家睇,我想知佢其實有冇事、有冇病?

回復

oh no,,佢個樣好可愛囉-0-
回復

可惜佢隻手d腐肉又發作....e+又要乾養佢...
不過覺得冇水俾佢游...佢好似好辛苦咁要爬出黎....><
回復