香港龜友論壇

查看: 1979|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

草龜有病

樓主

我隻草龜已經好幾日無食野,成日訓教,隻眼又腫腫地,成日都好耐先開眼,個殼有dd小班點,仲有,佢係水入面前後`傾斜咁浮,佢個咀有d紅紅地色,佢到底有咩病???好擔心ar :< 有無人幫倒我????

沙發
回復 cathyfkm 的帖子

有冇set up 睇下? 咁易d知道正確原因~
回復

板凳

我無用水養佢,一直係咁養左差唔多一年。我第一次養龜,唔係咁識養  咁樣 環境會唔會好差???
回復

地板

全日乾養?
回復

咁又唔係~ 但大部分時間係
回復

水龜係水好d,乾養時間唔好太長
回復

咁我隻龜仔有無事???
回復

好難咁樣講,你先係長時間對住佢個個。
  有可能係唔知d咩因素搞到佢,所以變左。

建議: 加番d落水時間+一星期最少1個小時太陽時間,一日換一次水!

聽你咁講都應該唔係肺炎,咁都唔駛"太"擔心

由於我都係菜鳥....等其他師兄補充!!!!!!!!
回復

天氣太凍龜龜影響胃口一般唔食野3至4日唔會死~龜龜在冬眠期成3個月唔食野~
你去買支暖管KEEP26-28度~
水位過背部~
你隻的背甲好干~不是斑點~生長紋干得制~
個龜箱太逼~
佢下巴有輕按下佢有沒有痛唔舒服?你買定支龜精靈先~直接搽患處干養15至20分鐘~眼腫可以搽埋對眼仔~
如果身體虛去金魚街買爬蟲用的電解質及去藥房或超市買盒葡萄糖~
開稀用水浸龜龜20至30分鐘後換水和沖身~(大約500毫升至600毫升1茶平匙仔葡萄糖及電解質)

留意龜龜有沒有不停開合口部及側身游看埋鼻洞有沒有分泌白色液~

收番c兄- -........jellyfish  發表於 2012-3-13 19:54
多謝師兄補充!  發表於 2012-3-13 19:54
回復

回復 jellyfish 的帖子

THX A LOT~ 龜精靈係咪直接搽落隻眼仔同咀仔度?? 佢無不停開合口部及側身游,鼻洞沒有分泌白色液~ 係咪即係加支暖管長期用水養??我見佢平時swimming果時姐水姐腳,好似就黎浸死咁,所以唔係長期用水養佢~
回復

cathyfkm 發表於 2012-3-13 20:05

THX A LOT~ 龜精靈係咪直接搽落隻眼仔同咀仔度?? 佢無不停開合口部及側身游 ...

大約是這樣  有台  有水  
回復

thx a lot:)
回復

cathyfkm 發表於 2012-3-13 20:05

THX A LOT~ 龜精靈係咪直接搽落隻眼仔同咀仔度?? 佢無不停開合口部及側身游 ...

應該不肺炎~天氣問題~
龜精靈直接滴落患處ok~用到好返為止~
長期沒有水一下子可能佢唔習慣要一段時間適應~
如果長期干養個甲會反甲同唔靚仲會角質化~
你可以參考蛇頸之友龜友的圖片~
因為天氣不穩定龜龜會容易病或影響胃口~
如果天氣和暖返以及龜龜沒特別異常你可以停用暖管~
眼睛腫如果嚴重o左沒好轉~就要轉用其他藥性多的眼藥水-->我推介依個牌子zoo med′s
注意龜龜的眼腫同傷口患處有沒有惡化~有惡化真的要干養同用暖燈照住~
此終龜友不是醫生以上做法只作參考~事情做法由主人決定~如龜龜太過嚴重最安全是睇醫生~
最後祝龜龜早日康復~
回復

水龜多多少少都要用水養,水位最少要過背多一點,如果唔係導致甲殼變形到時就後悔莫及了
回復

好似查左唇膏
回復