香港龜友論壇

查看: 3218|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

龜箱設備問題

樓主

我女友自己買左全套龜,箱,燈,底材回來

因為我爬了文都不太清楚
請問各師兄我應該要改善什麼配件?
燈我諗住用powersun 100W
或UVA UVB 各一
請問用以上既燈適合 蘇和豹嗎??

謝謝各位賜教

原先回來

原先回來

箱尺吋

箱尺吋

支燈set低左

支燈set低左

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
火水. + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
又一焗爐折左兩塊玻璃,裝個抽氣扇,折左上面個綱,冇水盤,冇UVB,得呢個燈?夜晚用咩燈保暖
回復

板凳
最少打開一邊WINDOW,拆左頂網 ~ 將UVB向下直射一邊角 ~ UVA向下直射中間位置 ~ 加個大面積既水盤
回復

地板
每日浸水一次,每次約10分鐘

餵車前草 / 芥蘭 / 鮮嫩野草 / 少少少少油墨菜 ... 可參考WAIMAN兄既精文 ~
回復

而家個箱29度 濕度69% 正常嗎?
回復

冷區幾多?熱區幾多?濕度可以!
回復

小豹 發表於 2012-3-21 18:21
又一焗爐折左兩塊玻璃,裝個抽氣扇,折左上面個綱,冇水盤,冇UVB,得呢個燈?夜晚用咩燈保暖 ...

折左一塊玻璃,燈我要在香港買返上去,大陸d野好流
請問夜晚要keep幾多度?
thx
回復

lktq 發表於 2012-3-21 18:24
最少打開一邊WINDOW,拆左頂網 ~ 將UVB向下直射一邊角 ~ UVA向下直射中間位置 ~ 加個大面積既水盤 ...

打開一邊WINDOW 請問我用一支過既powersun 100w 可以嗎?
定係分開用 UVA UVB 呀?
thx
回復

booskalolo 發表於 2012-3-21 18:38
折左一塊玻璃,燈我要在香港買返上去,大陸d野好流
請問夜晚要keep幾多度?
thx ...

夜晚我就set23~26
回復

最好用UVA UVB 各一, 如果你用 powersun 100W, 夏天時會太熱

UVB 最好用 zoomed 10.0 比較好 (因為在香港方便購買) 大約 $220-240
UVA 可用 Philips 射膽 (因為比較平) 大約 $8-20 再加光暗掣 控制熱點溫度

可參考 iamnero師兄
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
回復

PowerSun 100W不如ZooMed ReptiSun 10.0 UVB Compact Fluorescent
回復

iamnero 發表於 2012-3-21 21:16
PowerSun 100W不如ZooMed ReptiSun 10.0 UVB Compact Fluorescent

我會試用的,因為地方有限,只可以用兩支燈^^
回復

6sn7 發表於 2012-3-21 21:58
我全set大陸買

大陸野有好有唔好,但買錯或比商人誤導多左囉!!
回復

booskalolo 發表於 2012-3-22 10:38
我會試用的,因為地方有限,只可以用兩支燈^^

最好可以用160W
回復

iamnero 發表於 2012-3-21 21:16

請問係边度買?
回復

小豹姐,其實温度係唔係咁緊要呢?上次我個爬箱你話太細而家我換咗個木箱,想問通风係咪比温濕重要呢?
回復

溫度日頭32左右就ok!通風都好重要!通常龜出事都係通風問題,香港你有燈凍唔死龜的
回復

johnng9879 發表於 2012-3-22 12:43
powersun 100w uvb 量好低 , 有ching post過文章....powersun 160w 又高熱 , 夏天應該會太熱吧....我覺得用 ...

明白我會去入貨了 thx
回復

qqqq1418a 發表於 2012-3-22 15:49
請問係边度買?

魚街有好多。ZooMed 10.0 UVB省電膽
回復