香港龜友論壇

查看: 1993|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

新手養巴西龜 有野問下

樓主
今日岩岩買左2個巴西龜仔
用細膠箱養緊(隔夜水)用汽水膠樽入封蓋裝水 打算日日換水   問題一: 可以做到去氯功能嗎
已問口 喂龜糧     問題二:重可以喂其他野嗎
問題三: 重需要咩配備?燈/浮台(我水過龜身)/暖管/濾水????
問題四:應該喂幾多野俾佢食最好?幾耐一次

重可以點改善對龜隻既照顧呢@@?

沙發
回復 laiys1294 的帖子

幾大隻到?
回復

板凳
589521678 發表於 2012-4-1 20:42
回復 laiys1294 的帖子

幾大隻到?

5-6cm左右@@
回復

地板
最簡單水不過背,放舊石比佢上去曬,每日換水及曬太陽,間中喂下蝦干!
回復

small_fat 發表於 2012-4-1 20:47
最簡單水不過背,放舊石比佢上去曬,每日換水及曬太陽,間中喂下蝦干!

好的!
不過我屋企曬吾到太陽~.~
回復

水過龜身最好有浮台,如果打算日日換水就無乜需要用到濾水。
因為龜要曬太陽 如果曬唔到太陽就要用燈。
暖管依家天氣算系暖暖地 應該暫時唔洗用住。

答到咁多希望幫到你 有錯希望師兄原諒:)
回復

ahching 發表於 2012-4-1 20:52
水過龜身最好有浮台,如果打算日日換水就無乜需要用到濾水。
因為龜要曬太陽 如果曬唔到太陽就要用燈。
暖 ...

已幫很多!吾該曬
回復

第一:用汽水膠樽入封蓋裝水,我覺得要開蓋!!!
第二:得閒可以餵紅蟲,生菜,水果(唔好比太多),蝦就大隻D先!其實你想佢地食多D野,可以買幾種糧,每日都餵唔同既糧都可以
第三:浮台一定要,燈可以就比,但係你用細膠箱養,可能整唔到!如果整到而又比得起錢就買會好D~因為龜好鍾意哂燈,唔洗UVB都得,買熱膽就可以了!!!
現在就黎夏天,可以唔用暖管,日日換水唔洗過濾,等日後換缸先買,到時候找我,我賣比你!最平咁賣比你
第四:餵幾多可以自己定,最少要餵佢個頭個SIZE咁多,每日一次得啦!唔洗2次,因為會大得好快!!!
個人分享,我唔係教你
回復

seamus 發表於 2012-4-1 20:57
第一:用汽水膠樽入封蓋裝水,我覺得要開蓋!!!
第二:得閒可以餵紅蟲,生菜,水果(唔好比太多),蝦就大隻D先!其實 ...

非常祥細!!
我換缸會找你架拉
回復

若是太細既龜苗...記住要水不過背,每日都要餵,龜糧份量約1/3龜頭
回復

K.C 發表於 2012-4-1 21:01
若是太細既龜苗...記住要水不過背,每日都要餵,龜糧份量約1/3龜頭

即該倒左d水佢先@@
回復

各位有冇咩燈可以推介下?
回復