香港龜友論壇

查看: 2353|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

有冇人試過用此藥??

樓主

有冇師兄/師姐試過用呢隻藥呢?好唔好用呢??(PS:我養陸/水龜....我D龜依家冇病冇痛,只想買定嚟不時之需)

沙發
呢種藥係強力既抑菌劑...
唔可以連用7日!
呢種化學品係一種抗生素咪亂用!!
有需要先用...
回復

板凳
伏滅菌是一種合成化療抗生素, 因此藥已經用了很長時間, 治療成效已經不比當年, 買個隻新藥睇門口吧.
回復

地板
jimmybyc 發表於 2012-4-15 13:14
呢種藥係強力既抑菌劑...
唔可以連用7日!
呢種化學品係一種抗生素咪亂用!!

thank you師兄,咁呢隻藥嘅效力;使用方法都同(黑藥)差唔多?.....定係用黑藥會安全D?
回復

8ways 發表於 2012-4-15 13:22
伏滅菌是一種合成化療抗生素, 因此藥已經用了很長時間, 治療成效已經不比當年, 買個隻新藥睇門口吧.  ...

OMG,比五木呃咗我.............師兄咁我可以買邊隻藥比我D龜嚟睇門口呀,有冇好介紹又方便買倒?
回復

stofa 發表於 2012-4-15 13:32
OMG,比五木呃咗我.............師兄咁我可以買邊隻藥比我D龜嚟睇門口呀,有冇好介紹又方便買倒? ...

睇你想用來醫甚麼病. 沒理由叫你買感冒藥原來係醫肚痛.
回復

8ways 發表於 2012-4-15 13:41

又唔可以話五木呃你, 可能係大家誤會. 下次試吓睇清楚成份, 返去GOOGLE 查吓, 就唔怕再有誤會.

咁又係!!  發表於 2012-4-15 13:51
回復

8ways 發表於 2012-4-15 13:41

腸胃同感冒都想買定
回復

腸胃一般會用NUTRIC BAC (益生菌), 可以在網上找到成份資料.
感冒就多數人會選擇百歐爬蟲抗菌滴(黑藥-抗生素成份), 可惜成份一直是個迷.
又或者第三個選擇, 見下圖. 網上亦都可以找到成份資料.  
回復