香港龜友論壇

查看: 2664|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

請問如何有效率令梅花開口呢??

樓主

如題 另外想知係梅花既邊個亞種@@??
已經試過燕 同 車厘茄 仲有大麥 都仲未開口

而家試緊龜糧

照片 877.jpg (638.59 KB, 下載次數: 33)

照片 877.jpg

照片 876.jpg (645.3 KB, 下載次數: 33)

照片 876.jpg

照片 878.jpg (570.23 KB, 下載次數: 26)

照片 878.jpg

照片 879.jpg (588.91 KB, 下載次數: 31)

照片 879.jpg

照片 880.jpg (608.72 KB, 下載次數: 31)

照片 880.jpg

照片 871.jpg (573.92 KB, 下載次數: 25)

我最愛既...高力豆沙

我最愛既...高力豆沙

照片 872.jpg (704.4 KB, 下載次數: 31)

照片 872.jpg

照片 873.jpg (706.8 KB, 下載次數: 29)

照片 873.jpg

照片 874.jpg (684.63 KB, 下載次數: 32)

照片 874.jpg

照片 875.jpg (679.24 KB, 下載次數: 26)

照片 875.jpg
沙發
龜糧很難。如果隻龜之前食齋就番茄
回復

板凳
亂彈王子 發表於 2012-4-16 23:39
龜糧很難。如果隻龜之前食齋就番茄

請問我呢隻係咩梅黎既呢??

係布氏。  發表於 2012-4-16 23:51
回復

地板
回復 古蘭修 的帖子

布氏,我嗰隻
回復

布氏.........................
回復

你可以試下香嘅魚糧或者龜糧
(魚糧通常香過龜糧 但唔可以長食 只係開口用 隻龜開左口之後通常較容易接受其他食物)
又或者搵d好熟嘅生果(蕉、蘋果、桃等等總之聞到香味嘅)

我嘅做法係咁
首先將d魚/龜糧釀入蕉/混入生果中(生果切粒)   或者將魚/龜糧磨粉撒喺生果上面
將混合物放落碟仔  
再放d水落隻碟度 大約去到隻碟一半
梅花喺運輸過程中容易缺水  所以會好口渴 放水希望佢飲水時會注意到有食物
放水仲可以防螞蟻添~
如果隻龜縮頭 你可以試下用水噴一噴佢個頭  咁佢就知道有水飲 伸頭嘅機會就會增加
(如果盒得好實就未必噴到 不過我見你依隻都會伸下出嚟 都可以試下)
然後放正佢面前
之後就要等.....個人可以行開下 因為有人喺度佢地會驚
見到d生果黑就應該換  不過就算每日換一次糧都得
因為隻龜唔食就唔食 d生果腐敗都唔關隻龜事
(不過始終天時熱 會臭 扔左d腐敗生果佢第二日再擺過都得)  
俾隻龜知道經常有野食喺度 佢遲早會試下食

就係咁 我隻梅花幾個月無食野都開左食喇~
回復

大陸綱睇到, 梅花CW吾多吾小都有D小毛病 or 壓力太大,
最好用土霉素 & 電解粉處理兩星期才謂食,
如想快開口用活乳鼠(不建議), OR 放他在暗&安靜位用番茄 香蕉慢慢試到他開食,
如隻龜本身無問題, 兩個月到應該會開口
回復

爬爬爬 發表於 2012-4-17 00:29
你可以試下香嘅魚糧或者龜糧
(魚糧通常香過龜糧 但唔可以長食 只係開口用 隻龜開左口之後通常較容易接受其 ...

我尋晚掉左兩粒蕉蕉比佢食 我一起身就無左...... 不過我今日都強喂左小小蕉同大麥比佢食
黎緊應該都會餓下佢先嫁喇
回復

KPS 發表於 2012-4-17 09:34
大陸綱睇到, 梅花CW吾多吾小都有D小毛病 or 壓力太大,
最好用土霉素 & 電解粉處理兩星期才謂食,
如想快開口 ...

回復