香港龜友論壇

查看: 1833|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

疑似鬼故分享

樓主
啱啱見到有C兄發鬼故,自己今晚又未想瞓,等我都發下帖先呢我係我聽細佬講既疑似鬼故,因為佢咩都見唔到,係咪鬼故就覺位自行決定。

我細佬係當差既,呢件事大約發生喺一件前,佢當時都係出左學堂冇耐做緊軍裝,嗰日佢同個C兄喺中午收到CALL,有一個公共屋村單位有陌生人入屋,佢哋去到一般到係問下看更咩情況,個看更就話自己冇上去,不過知個單位係位獨居長者住既。

佢同個C兄上到去,見到大門開住,但就有個亞伯座喺屋入面,C兄就喺門口嗌入去問:亞伯,係咪你報驚,有陌生人入左屋呀?

亞伯:係呀!我開定門架啦,度鐵閘冇鎖架,快啲入黎幫我趕佢走啦。

一間公屋講真有幾大間,入到去徐左亞伯,跟本都冇其他人,但收得CALL都要做嘢,個C兄就叫我細佬去檢查吓啲廚房呀厠呀周圍望下有冇位匿到人,自己就去同個亞伯傾計,問清楚咩事,其間亞伯一直好猛咁,係咁叫佢哋快啲趕個人走。

行左兩個圈,確定冇人都唔洗幾多秒,我細佬就去同個C兄講冇嘢啦。點知亞伯一聽就話:唔係呀~亞SIR,佢就企喺個衣櫃到,快啲趕佢走啦。

當時個衣櫃就喺佢哋兩個後面,而我細佬先前都開過黎望,裡面冇人既。嗰時佢哋都心諗唔係呀化~。明顯人同鬼,佢哋都見唔到,個亞伯見佢哋咁,就又對住個衣櫃鬧:你好快啲走,你快啲離開我屋企。

C兄見咁情況就開始同亞伯再傾計,問佢對方衣著點架,個樣點架。亞伯形容出黎就普通人一個,自已唔識佢既,仲問返C兄,咁大個人喺度,你叫佢走啦,問我做咩。我細佬講返就話嗰刻都未知驚仲覺得好好笑。因為亞伯當時係孭緊氧氣機既,佢哋都循例問下亞伯有冇咩唔舒服,洗唔洗同佢去醫院,亞伯又話唔洗,徐左間屋亞伯見到多個人之外,其他所有對答亞伯都好正常,呢個位都真係冇得攪,C兄就出左唯一既撒手橺,對住空氣當有"人"咁,趕左個"人"出屋,回頭叫亞作放心,幫你趕走左架啦。各位呢個位我聽我細佬講嗰時我自己都忍唔住笑,話佢係笑話多個鬼故,但更好笑都仲有,就係亞伯同返C兄講:唔係喎,佢仲喺度喎。

最後經過一輪安撫,需然亞伯堅持有"人"喺屋企,但兩位盡職既警員都只能堅持趕左佢走,仲話會幫亞伯守住個門口唔俾人再入黎就冇耐收隊。雖然離開左,但出返去嗰時我細佬都覺得有啲無奈,個C兄就話希望個伯伯平安冇事唔好再收佢CALL啦。

到左第二日,我細佬就改左行第二條線,跟另一個C兄,又見到CALL係嗰個單位,佢就即刻打電話搵返噚日個C兄,嗰個C兄就話上緊去,一陣再講。到食晏我細佬見到佢問返,個C兄就話個伯伯走左,應該係半夜既事。聽完我細佬真係勁唔開心,因為噚日以經覺得伯伯見到嘢唔係好事,但伯伯其實算有精神,真係生命無常。

不過最奇係到左黃昏,竟然又收到CALL係呢個單位,今次係隔離屋投訴間屋有嘈音,上到去當然咩都冇啦,因為係公共單位,日間上去既C兄,其實以經關左間屋既大制,同埋詳細檢查過,用鎖鏈鎖好等房署收返個單位。啲聲點黎真係冇人知。

評分

參與人數 3威望 +5 收起 理由
乂阿偉乂 + 2 嚇我...
EV-DAY + 1 多謝分享
R之迷 + 2 多謝分享

查看全部評分

沙發
好彩5係同 濕屁 一類 既鬼故

仲有陰毛眼,但夠好笑。  發表於 2012-4-23 01:17
回復

板凳
哇= _=個伯伯死左..." 好堅wo...  有套電影都係講類似既野, 叫做第一誡. 有我鐘意既浩南哥做, 個人覺得好好睇@,@"~ 師兄細佬睇完應該有共鳴

等我得閒搵黎睇下先  發表於 2012-4-23 01:19
好睇~  發表於 2012-4-23 01:16
回復

地板
回復 乂阿偉乂 的帖子

C姐/妹呀>.<
哈~我細佬好搞笑,當差死人見慣,唔信鬼信之說,但唔敢睇鬼片(佢話係唔鐘意喎),但俾我迫佢都會無奈睇.
回復

梓雨 發表於 2012-4-23 01:16
回復 乂阿偉乂 的帖子

C姐/妹呀>.<

=w="...警察叔叔...真失策~
回復

EV-DAY 發表於 2012-4-23 01:07
好彩5係同 濕屁 一類 既鬼故

=-="...唉...是但啦
回復

乂阿偉乂 發表於 2012-4-23 01:18
=-="...唉...是但啦

老實講  係咪真有放  濕屁
回復

EV-DAY 發表於 2012-4-23 01:20
老實講  係咪真有放  濕屁

以經唔重要

其實好重要,放左的話。。。。個故事真係好恐怖。  發表於 2012-4-23 01:30
回復

呢期好興講鬼故@_@"...
回復

呢個鬼故 堅好多
看完心寒
回復